Alliansens politiska linje har ända sedan decemberöverenskommelsen (december 2014, den upphävdes formellt redan efter tio månader i oktober 2015) varit att S ska få härja ostört i regeringsställning så länge de skaffat sig Vänsterpartiets stöd. Anledningen är att S+V+MP har flera riksdagsmandat än M+L+C+KD. Ingen av de två kombinationerna har dock egen majoritet, eftersom det också finns sverigedemokrater i Riksdagen.

Alliansen tvingar alltså S att sälja ut sig och driva en mer vänsterinriktad politik än de skulle gjort på egen hand. Trots att politiken skulle ha varit mer balanserad om S fått driva sin egen linje. Först ska S kompromissa med Miljöpartiet inom regeringen och sedan ska man kompromissa en gång till med Vänsterpartiet utanför regeringen. Det finns ingen anledning att tvivla på att bägge dessa förhandlingsrundor leder till ett sämre resultat än om S fått sköta saken utan yttre inblandning.

Alliansens mål borde rimligen vara att få en bättre och inte en sämre politik. Om man nu inte anser sig kunna ta eget ansvar i regeringsposition borde man istället vara beredd att diskutera med S om en högeranpassning och inte en vänsteranpassning av Socialdemokraternas politik. Stefan Löfven har vid upprepade tillfällen varit öppen för samtal.

Det är inte säkert att han skulle vara det om han fick ett konkret erbjudande, men då skulle han i alla fall tvingas visa var han verkligen står.

M och KD har bägge förklarat att de kan resonera med Sverigedemokraterna i utskotten, men L och C vägrar att göra detta. Om det nu inte går att förena hela Alliansen kring att söka en majoritet med hjälp av Sverigedemokraterna är det näst bästa alternativet att öppna dörren för samtal med S. Många beslut går nu åt rakt felaktigt håll, inte minst de många destruktiva skattehöjningar som riskerar att föra tillbaka vårt land till positionen som det värst beskattade landet i världen (just nu är det Frankrike).

Syna Stefan Löfven! Begär att han ställer upp för landet! Och inte för kommunisterna (om något parti har en dubiös historisk barlast så är det Vänsterpartiet). Vägrar han att ställa upp så kommer väljarna säkert att förstå om samtalspartnern blir en annan.