Det finns sämre och bättre grannar. En av de sämre grannarna ett land kan ha är Ryssland. Här några exempel:

  1. Transnistrien revs ut från Moldavien av ryska trupper 1990 och 1992. Det är formellt en del av Moldavien, har en halv miljon invånare och är helt kontrollerat av ryska styrkor. Avståndet från Stockholm till huvudorten Tiraspol är 150 mil. Det var i Transnistrien som den så kallade Kalabaliken i Bender med Karl XII inträffade 1713.
  2. Ryssland lägger under sig Abchasien som frikopplas från Georgien och blir ett ”självständigt” land. Georgierna, som utgjorde nästan halva befolkningen på 525 000, har i stor utsträckning flytt och 2004 var befolkningen nere på 162 000, plötsligt var landet dominerat av abchasier och ryssar. Förändringen av kontrollen kan helt tillskrivas närvaron av ryska trupper. Abchasien anses av det internationella samfundet vara en autonom del av Georgien. Men Ryssland erkänner landet som självständigt, liksom Venezuela, Nicaragua, Syrien och Nauru. Avstånd från Stockholm till Abchasiens huvudort Suchumi är 230 mil.
  3. Ryssland lägger under sig Sydossetien. Det skedde genom en regelrätt invasion av ryska styrkor som lät skapa en formellt självständig stat som helt kontrolleras av Ryssland. Utöver Ryssland erkänner Venezuela, Nicaragua, Syrien och Nauru ”landet”. Innan den ryska invasionen var ungefär 30 procent av Sydossetiens 100 000 invånare georgier. Georgierna tvingades fly och deras jordbruk beslagtogs. Efter den ryska erövringen av Sydossetien har ryssarna vid flera tillfällen flyttat taggtrådsstängslet längs gränsen för att den vägen kapa åt sig ytterligare delar av Georgien. Avstånd från Stockholm till Sydossetiens huvudort Tsjinvali är 255 mil.
  4. 2014 dök det upp ”små gröna män” på Krim. Det var ryska soldater utan nationalitetsbeteckningar som senare under året erövrade Krim från Ukraina. Området beboddes innan Rysslands erövring av krimtatarer, som deporterades av Stalin 1944. Först 1989 fick krimtatarerna återvända till Krim, men de utgjorde mindre än en procent av befolkningen på 2 miljoner vid den ryska invasionen 2014. Avstånd från Stockholm till Sevastopol är 190 mil. Efter den ryska invasionen inkorporerades Krim som en del av Ryssland, något som inte erkänts av några andra länder.
  5. Donetsk och Luhansk är två städer i östra Ukraina som på samma sätt som Krim invaderats av ryska soldater som inte erkänner att de är ryssar. Formellt har två ”folkrepubliker” bildats, ”folkrepublikerna” kontrollerar själva städerna, men inte den omgivande landsbygden. Ungefär hälften av befolkningen är ryssar och hälften är ukrainare. Donetsk hade ett välkänt fotbollslag, Shachtar Donetsk, som brukar vara framgångsrikt i de internationella kupperna. Sedan 2014 spelar laget sina hemmamatcher i Lvov i Ukraina. Avståndet från Stockholm till Donetsk är 170 mil.
  6. Nagorno-Karabach var ett område som beboddes av armenier, men som trots detta av Stalin tillfördes sovjetrepubliken Azerbajdzjan. På den tiden spelade det inte så stor roll, eftersom besluten fattades i Moskva och varken i Baku (Azerbajdzjan) eller Jerevan (Armenien). Redan på Sovjettiden krävde armenierna att området skulle överföras från Azerbajdzjan till Armenien. De två sovjetrepublikerna förde till och med krig med varandra. Efter att både Armenien och Azerbajdzjan blivit självständiga fick Armenien kontroll över området, mycket tack vare att Ryssland tog ställning för Armenien, som lät ryska trupper stationeras i landet. 2020 bytte Ryssland sida och började understödja Azerbajdzjan som militärt gick till offensiv och lyckades erövra delar av området, delvis med turkiskt och israeliskt stöd (azeriska är ett språk som är nära besläktat med turkiska). Avståndet från Stockholm till Nagorno-Karabachs huvudort Stepanakert är 290 mil.

Alla de här ryska offensiverna (utom Transnistrien) har skett under Vladimir Putins tid vid makten. Under hans tid, 2014, har det också inträffat att en estnisk gränsvakt, Eston Kohver, kidnappats på estniskt område och tvingats tillbringa ett år i rysk fångenskap. Vidare har Putin uttryckt att Ryssland har ett särskilt ansvar för de ryska befolkningsminoriteter som finns i Sveriges grannländer Lettland och Estland. Avståndet från Stockholm till Tallinn är 35 mil och till Riga 40 mil (att jämföras med avståndet till Göteborg på 40 mil, alla avståndsuppgifter räknade fågelvägen).

Det fanns en rysk grupp (från Novgorod) som var bosatt på Gotland fram till slutet på 1300-talet. De hade till och med en egen ortodox kyrka i Visby. När ska ryssarna börja prata om den gruppen som motiv för ”legitima” intressen i Sverige?