Finansiella rådgivare, inklusive banker och andra med bredare kontaktyta med allmänheten, rekommenderar ofta spararna att satsa på “etiska fonder” för att samvetet ska vara gott. Och visst är det så att många känner det som olustigt att sparpengarna ska användas för att satsas på tobak, alkohol, porrfilmer, spelsajter och annat som det för många kan kännas tveksamt att vara med och backa upp (även om det ger bra avkastning). Generellt räknar dock många av svårförstådda skäl även “vapen” till oetiska placeringar.

Vi skulle vilja säga tvärtom. Det är oetiskt att inte en rimlig del av sparpengarna ska användas för investeringar i vapenindustrin. I demokratisk ordning har Sveriges folk beslutat att 40 miljarder kronor ska satsas på försvaret av vårt land. En betydande del av de pengarna går till vapeninköp. Den kinesiske filosofen Sun Tsu sade redan 500 år före Kristus att ett land alltid har en armé. Sin egen, eller någon annans. Vi som tycker att det bör vara vår egen armé ser med nödvändighet att det behövs rejäla satsningar på vapenindustrin för att hålla fi på avstånd.

Samma gäller Polisen som sysslar med att upprätthålla ordningen inom landet. Det är inte för inte som Polisen har fått monopol på våldsanvändning inom landet. För att kunna upprätthålla ordningen behöver Polisen vapen. Och utan vapenindustrin blev det inte heller några vapen till Polisen.

En del etiska fonder tycker att det är OK med investeringar i vapenindustrin. kolla hur det är med din egen fond, det finns uppgifter på din fonds hemsida. Framför till de ansvariga att du ser vapen som en nödvändig och framförallt etisk investering! Själv förklarade jag som skriver dessa rader att förhållandet att en av de större förvaltarna i landet såg vapen som oetiska investeringar var skäl nog för mig att säga nej tack till föreslaget samarbete.

(För den som helt vill avstå från etiska synpunkter på fonder finns den amerikanska Vicex som satsar helt på “synden”, avkastningen under tio år var 10,4% per år, jämfört med aktieindex generellt på 8,2%. http://investorplace.com/stock-quotes/VICEX-stock-quote)