Maud Olofsson avgår som partiledare till hösten. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Men är siffrorna kanske tvetydiga?

Maud Olofsson lyckades resa Centerpartiet ur det bottenläge som partiet hade efter tiden med Lennart Daléus som partiledare. Men efter några års framgång har partiet halkat tillbaka till Daléus-nivån igen. Daléus har under de senaste åren försörjt sig på sin garantilön från Riksdagen. På midsommardagen fyller han 65 och kommer då att ta ut pension. Han föregår alltså med dåligt föredöme, dels har han varit passiv och låtit sig försörjas av skattebetalarna, dels tar han ut sin pension vid 65, trots att de flesta numer anser att det inte bör ske förrän ett eller ett par år senare.

I jämförelse med Daléus har Maud Olofsson varit en stjärna. Hon har varit flitig som en bäver, brukar hon säga själv, och få tror väl att hon kommer att lägga sig på sofflocket för att låta sig försörjas av skattebetalarna. Hon har fört Centerpartiet in i en säker borgerlig politik, efter många års hattande med Olof Johansson och Lennart Daléus. Hon har öppnat Centerpartiet som en fristad för nyliberaler sedan Moderaterna kastat ut nyliberalerna från sitt parti. Maud Olofsson har också sett till att företagsamhet och entreprenörskap får en röst i en politik som alltmer koncentreras på att tillfredsställa löntagare (Moderaterna) eller bidragstagare (Socialdemokraterna). Det är ju trots allt företagsamheten som får vårt land att rulla framåt. Det är där de viktiga insatserna kan göras för välstånd för både löntagare och bidragstagare.
Trots att Centerpartiet under Maud Olofsson tagit upp viktiga frågor och viktiga grupper i samhället har partiet kommit alltmer i skuggan. Ser man på det så talar siffrorna emot henne.

Men det finns en annan viktig insats som Maud Olofsson har gjort. Det var hon som bjöd hem de övriga partiledarna till Högfors i Västerbotten för att lägga grund till Alliansen. Hon såg till att Centerpartiet blev en pålitlig spelare i laget. Och med först Göran Persson och sedan Mona Sahlin på andra sidan blev det lätt att ta hem spelet. Men det var bara möjligt för att Maud Olofsson förde tillbaka Centerpartiet till ledet efter ett antal år i förskingringen.

Som industriminister har hon sett till att skattebetalarna inte stoppat pengar i det svarta hålet Saab. Bra gjort.

Nu kommer det nya krafter som ska ta över. Lyckligtvis finns det knappast några Olof Johansson eller Lennart Daléus kvar i partiet. Vi kan därför räkna med att Maud Olofssons efterträdare blir bättre än hennes närmaste två företrädare. Det ska vi också tacka henne för.