Flera delstater i USA och nu även fler länder i Europa (Portugal och Nederländerna till exempel) har lättat på droglagstiftningen. ”Lätta droger” som cannabis (marijuana) är tillåtna på flera ställen.

Många har dragit paralleller med drogförbudet i USA på 1920-talet. Förbudet gynnade den organiserade brottsligheten. På samma sätt som den organiserade brottsligheten idag lever på narkotikamarknaden.

I Sverige finns det ingen politiker som öppet driver en liberalisering av droglagstiftningen. Dock har några motionerat i Riksdagen om att det ska genomföras en utredning om konsekvenserna av en liberaliserad droglagstiftning (till exempel centerpartisten Nils Paarup-Petersen och liberalen Joar Forssell). Motionerna har dock med indignation avslagits, det blir ingen utredning. Nu har det varit fråga om en riktig utredning, att undersöka konsekvenserna av en ändrad lagstiftning, inte att, som är brukligt med statliga utredningar, utreda vilka lagparagrafer i vilka lagar som behöver ändras för att genomföra ett av politikerna redan preciserat förslag.

Sverige har bland Europas högsta dödligheter i droger, vilket kombineras med en av Europas hårdaste droglagstiftningar. Det vore onekligen värdefullt att få veta om det finns någon koppling mellan detta.

Bild: Marijuanaplantor växer som ogräs i bland annat Bhutan. Foto: C G Holm.