Domarna mot huliganerna i Göteborg visar att det till en inte obetydlig del är fråga om ett gäng kringresande bråkmakare. Anmärkningsvärt många av de som fått de strängaste straffen är utländska medborgare på tillfälligt besök i Sverige. Man kan utgå från att de som fått sina domar i Göteborg var på plats också på något eller några av de tidigare ställena för internationella anarkist-kravaller som Seattle, Washington, Nice eller Prag.

EU-mötets värsta huliganer, sorterade efter strafflängd:

Jonathan Pye

norrman till ursprunget, född 8 april 1976 i Lundby församling, Göteborg. Fadern Michael Pye föddes 1933 i Hammerfest, Finnmark, Norge, död i cancer 1998. Modern Eva Morberg föddes 1949 i Kolbäck, Hallstahammars kommun, Västmanland

Jonathan är uppvuxen i Västerås där han gått i grundskola och gymnasium. På gymnasiet läste Jonathan det naturvetenskapliga programmet. Ett år efter studenten flyttade Jonathan till Uppsala, där han läste olika kurser under två år. Till Göteborg, där han nu bor tillsammans med kompisar, flyttade Jonathan för ungefär tre år sedan. I Göteborg har han bland annat läst antropologi och statskunskap. Jonathan har snart läst in arkeologprogrammet och har därmed haft chans att under sommarmånaderna arbeta som arkeolog i Tyskland. Hans målsättning är att avsluta studierna och bli fullt utbildad arkeolog. Under en period har Pye tränat kick-boxning.

Jonathan Pye betecknas som den mest erfarne av de hittills dömda aktivisterna. Den för våldsamt upplopp tidigare dömde Jonathan deltog både på Avenyn och senare vid Vasaplatsen, där polisen blev så trängd att den tvingades skjuta skarpt. Han dömdes 1995 första gången för våldsamt upplopp. Denna gång döms Jonathan för både anstiftan till och anförarskap av våldsamt upplopp. Dessutom fälldes Jonathan för bedrägeri sedan han lurat till sig 4 000 kronor i bostadsbidrag. Jonathan Pye dömdes till fyra år för våldsamt upplopp, anstiftan/anförarskap och bedrägeri.

Bild på Jonathan Pye

Jonas Enander

född 15 mars 1981 i Boo församling, Nacka. Fadern Arne Enander föddes 1939 i Uppsala. Jonas Enander var i Prag under september 2000 då Världsbanken och IMF höll årsmöte i den tjeckiska huvudstaden. Jonas ingick i aktivistgruppen Globalisering underifrån. Jonas greps den 26 september och satt häktad under 34 timmar. Under häktningstiden utsattes han för psykisk tortyr av den tjeckiska polisen. Det hävdar han själv

– Vi behandlades som djur, berättade Jonas.

Till Arbetaren (nr 40, oktober 2000) sade Jonas Enander:

– Flera av oss fick pengar stulna. De slet ur filmerna ur våra kameror. En tjej fick strippa inför poliserna. Vi fick inte ringa telefonsamtal hem vilket vi enligt tjeckisk lag har rätt till. En man misshandlades mitt framför mig så att hans öga började blöda. När jag frågade polisen varför de slog honom skrattade de bara åt mig. Jag blev helt chockad över att det kan gå till så här mitt i Europa.

Arbetet vidare:

“I Tjeckien har polisens agerande emellertid hyllats. En folkstorm gentemot de tillresta demonstranterna utbröt redan på tisdagskvällen och regeringen och flera tidningar talar om ‘en hjälteinsats’ från polisens sida. Några analytiker menade att detta var första gången i efterkrigstid, med tanke på landets historia av kommunistisk diktatur, som folket verkligen står bakom sin polis. När president Vaclav Havel dagen efter sammandrabbningarna vandrade omkring i de mest utsatta kvarteren bland sönderbrända bilar och krossade skyltfönster sade han att polisen agerat professionellt och att de bara ‘försvarat vad som måste försvaras’.

Ivan Jancarek vid ambassaden i Stockholm säger till Arbetaren att den tjeckiska regeringen tar alla anklagelser på stort allvar och att en utredning redan påbörjats:

-Men de anklagelser svenskarna framfört är inte särskilt konkreta. Ingen av de jag har talat med hade själva blivit utsatta utan det var hela tiden ‘någon annan’. Dessutom ska man komma ihåg att det var polisen som var offer för flera attacker från en del demonstranters sida. Hundra poliser blev allvarligt skadade och nio ligger fortfarande på sjukhus. Den allmänna bilden i Tjeckien är att polisen var alldeles för passiv.

Totalt greps 949 personer i Prag. I oktober 2000 var alla släppta men 25 är misstänkta för brott väntade åtal. Av dessa var fem tjecker och 20 utlänningar.

Egendom för åtskilliga miljoner kronor slogs sönder och blev en fråga för de tjeckiska skattebetalarna. På frågan om det inte är polisens skyldighet att ingripa i sådana situationer svarade Rodney Edvinsson, medlem i trotskistiska Arbetarmakt och aktiv i Globalisering underifrån, att han personligen tycker att polisen aldrig har rätt att ingripa, oavsett om det handlar om våldsverkare som bränner upp oskyldigas bilar eller nazister som misshandlar afrikaner.

– Jag erkänner inte polisens rätt att ingripa i något läge, sade Rodney Edvinsson till Arbetaren.

På Kafé 44, Tjärhovsgatan 46, nära T-Medborgarplatsen i Stockholm, hölls under våren en serie föredrag under rubriken “Sabotage – en föredragsserie mot den globala fabriken”. Syftet var att stärka protesterna mot det kommande EU-toppmötet i Göteborg. Bakom föredragsserien Sabotage stod Stockholms autonoma marxister tillsammans med AFA Stockholm, Stockholms anarkafeminister, Murbräcka, Globalisering underifrån, Ingen människa är illegal, Syndikalistiska ungdomsförbundet Stockholm, Gatans parlament, Motkraft, Brand och Yelah.

Efter bakfyllefika och folkköksmat talade söndag den 22 april Jonas Enander och Henrik Olsson från Globalisering underifrån samt Bella Frank och Maj Greitz från Arbetaren. Deras ämne var “En globalisering underifrån. En ny global motståndsrörelse tar form”. Efter det föredraget åkte Jonas Enander under förra hälften av maj till Göteborg för att förbereda och organisera vad som komma skulle. Säpo följde med och hade hela tiden spaning på Jonas. De sista tio dagarna före toppmötet var det flera spanare samtidigt som följde Jonas. Det är spaning av den typ som bedrevs mot Jonas som gjorde att Säpo hade en mycket god bild över vad som skulle komma att hända i Göteborg. Trots Säpos rapporter hade ändå den operativa och öppna polisen inte förberett sig bättre. Göteborgspolisen hade visserligen velat utbilda 1.500 hjälppoliser inför toppmötet, men regeringskansliet i Stockholm visade sig mycket ointresserat, vilket gjorde att Göteborg tog beslutet att aldrig genomföra något försök med hjälppoliser.

Jonas Enander var en av dem som ledde de stenkastande styrkorna på gatan. Enander är öppen medlem i Globalisering underifrån och misstänks även tillhöra den mer militanta Ya Basta. Det senare medlemskapet förnekas av Enander trots att hans e-mailadress förekommer på affischer från Ya Basta.

Jonas dömdes av tingsrätten i Göteborg till två och ett halvt år för våldsamt upplopp, planering och anförarskap.

Bild på Jonas Enander finns i pappersupplagan av Svenska Dagbladet från 26 juli 2001.

Luigino “Gigi” Longo

43 år, italiensk medborgare bosatt i Oslo, Norge

Luigino Longo är aktiv medlem av Internasjonale Sosialister, IS. Kocken Gigi var långtidssjukskriven för kärlkramp (angina pectoris). Han reste med buss chartrad av Attac från Oslo till Göteborg. Norges statliga TV-bolag, NRK, åkte med samma buss och filmade Gigi. Trots sina hjärtproblem deltog Gigi redan timmar efter Attac-bussens ankomst till Göteborg med liv och lust i stenkastningen. Nu sitter han sedan drygt två månader i svenskt häkte.

Runt 200 personer demonstrerade den 11 augusti framför den svenska ambassaden i Oslo till stöd för den häktade Luigino Longo. Framför ambassaden lästes appeller från Thomas Mathiesen, professor i rettssosiologi, Morten Mikalsen, Postkom, Mette Larsen, Dagbladet Grafiske klubb, Anders Eiebakke, UKS, med flera.

“Hele rettssaken i Göteborg har vært en farse”, tycker Gigis sambo Ann-Kathrin Skillingstad och ex-hustru Marianne Dietz. Ex-hustrun Marianne Dietz är chockerad och upprörd över det svenska rättsväsendet som under Gigis häktningstid hindrat denne från att ta emot både brev och besök. Marianne berättar att Gigi inte ens fick ringa från häktet för att gratulera deras gemensamma dotter Aurora Dietz Longo när hon fyllde sjutton år.

Norska tidningen Klassekampen, motsvarigheten till “Proletären” i Sverige, skriver:

“Vi støtter Longos sak mot svenske politijurister som prøver å begå justismord på demonstranter de har blinket ut som syndebukker. Sverige som rettsstat kan ikke leve med denne formen for klassejustis.”

Gigi Longo dömdes till två och ett halvt år för flera fall av våldsamt upplopp och utvisning i 10 år.

Bild på Luigino “Gigi” Longo

Janathan Arrakhi

irakier till ursprunget, född 30 november 1981 i Gottsunda församling, Uppsala kommun, bosatt i Göteborg. Fadern Jahandar Arrakhi föddes 26/10 1955 i Gulbåkh-i Khwårø, Irak. Modern Maria Andersson föddes 1958 i Själevad i Ångermanland

Janathans föräldrar skildes 1991 och modern är omgift. Maria Anderssons båda söner med tidigare maken Jahandar Arrakhi, Janathan och hans bror Adrian Arrakhi, 17 år, bor hos fadern i Göteborg. Maria Andersson är aktiv hos Kristensamfundet, vars präster ser antroposofin som en viktig impulskälla. Janathan levde fram till sex års ålder i Uppsala tillsammans med föräldrarna och sin yngre bror. Sedan krävde modern att man skulle flytta till Örebro för att Janathan skulle kunna besöka den Waldorfskola som fanns där. I Örebro stannade Janathan till dess han gått färdigt sjätte klass varefter han och brodern flyttade till deras irakiske far i Göteborg.

Innan gripandet deltog Janatan Arrakhi i förstörelsen av polisfordon i anslutning till demonstrationerna. Sedan han tagit till flykten gömde sig Janathan inne på en gård med soptunnor. Efter ett tag kom polis och började välta varenda tunna. Ur tunnorna trillade då inte bara Janathan utan även en kamrat till honom.

Under rättegången lämnade Arrakhi förklaringar till det mesta. Tingsrätten lät sig dock inte övertygas. Att Janatan Arrakhi befann sig i upploppet i Vasaparken skulle berott på att han studerar samhälls- och kulturanalys. Därför ville han ta reda på hur deltagarna tyckte och tänkte. Arrakhi tog med sig gatstenar därför att andra gjorde det och han tänkte att stenarna skulle användas till att bygga en talarstol. Han maskerade sig sedan han sett alla fotografer och filmare. Han tänkte på sin farbror i Schweiz och att det skulle vara roligt om denne kunde få se sin brorson maskerad på TV. Och hela tiden under våldsamheterna var han egentligen bara på väg till resebyrån för att köpa flygbiljett till Schweiz. Där hade hans farbror ordnat ett sommarjobb på ett handikappboende.

Janathan har läst 40 poäng av totalt 160 på samhälls- och kulturanalysprogrammet i Norrköping. I framtiden hoppas Janathan kunna arbeta med utredningsarbete inom något statligt verk.

Janathan dömdes till två år för våldsamt upplopp, anförarskap och skadegörelse.

Bild på Janathan Arrakhi

Jesse-Björn Buckler

tysk 24-åring bosatt i Berlin. Buckler sköter kontakter med annonsörer i en vänstertidning för ungdom, Junge World. Den som vill annonsera i Junge World ombeds kontakta Verbrecher Vermittlung (Förbrytarförmedlingen), Labisch & Sundermeier GbR, Rosenthaler Str. 39, 10178 Berlin. Den som besöker Berlin har möjlighet att bevista deras förbrytarträffar på Kaffee Burger, Torstraße 60, Berlin-Mitte. Inträde 4 mark. Kontaktperson på förlaget: Jesse-Björn Buckler

Jesse-Björn Buckler dömdes till 15 månader för våldsamt upplopp och utvisning i 10 år

Sebastian Stein

Sebastian bor med två yngre systrar hos sina föräldrar i Bad Münstereifel, Nordrhein-Westfalen. Fadern Wilhelm Stein har en ledande befattning hos Nordeifelwerkstätten, ett företag som kan jämföras med svenska Samhall.

Modern Agnes ‘Aggi’ Gießelbach-Stein är Diplomierte Betriebswirtin (civilekonom med företagsekonomisk inriktning) och har ett eget företag som erbjuder skatterådgivning, Steuerberatung Gießelbach-Stein.

I våras klarade Sebastian Stein sin Abitur (tysk studentexamen) på St.-Angela-Gymnasium i Bad Münstereifel, en friskola med det katolska ärkestiftet i Köln som huvudman. Där hade han valt naturvetenskaplig inriktning med matematik, informationsteknik, fysik och biologi. Dessutom läste han engelska, franska och latin. Sebastian hade valt att efter gymnasiet göra vapenfri tjänst. Denna skulle ha påbörjats den 2 juli och inneburit arbete i köket på ett ålderdomshem under elva månader. Efter fullgjord vapenfri tjänst planerar Sebastian akademiska studier på en fackhögskola med naturvetenskaplig inriktning.

Sebastian var en av dem som skottskadades i närheten av Vasaplatsen den 15 juni. Han hävdade att han egentligen kommit till Sverige för att fiska men sedan råkat hamna på en demonstration. Rätten såg händelsen som en engångsföreteelse som det inte var troligt att Stein skulle upprepa. Därför landade domen på endast sex månaders fängelse.

Sebastian Stein skottskadades utanför Café Java på Vasagatan nära korsningen med Aschebergsgatan. Café Java, ett populärt tillhåll för svartklädda anarkister, klarade sig helt utan skador trots att detta café låg mitt i centrum för oroligheterna. McDonald attackerades medan Café Java skonades. Schillerska gymnasiet är en skola som också ligger på Vasagatan i närheten av Café Java. De föräldrar som vill att barnen skall få en konstnärlig stimulans under sin skoltid skickar gärna barnen till Schillerska. Där har också den skottskadade stenkastaren Hannes Westberg gått, han som blev skjuten i buken och förlorade en njure och en mjälte. Fadern Gunnar är professor i njurmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Redan sedan gymnasietiden har Café Java varit Hannes Westbergs favoritlokal. Hannes sköts framför sitt älskade stamfik.

Attackerna mot McDonalds i Göteborg och på andra ställen i Sverige har fått stöd från Nationalsocialistisk Front eftersom svenska McDonalds grundats och byggts upp av den judiska familjen Lederhausen.

Själv menar Mats Lederhausen, som värvats från det av familjen ägda svenska McDonalds till att bli vice VD vid internationella McDonalds i Chicago till Aftonbladet att antiglobalisterna slår mot fel måltavla när de väljer McDonalds som måltavla.

-Vi är det mest lokalt förankrade globala systemet. 85 procent av restaurangerna drivs och ägs av lokala företagare. Mat och personal är från närområdet, säger Lederhausen till Aftonbladet 14 juli 2001.

Under fortsatt granskning av olika videofilmer kunde Sebastian Stein identifieras som aktiv i fler våldsamheter än de på Vasaplatsen. På samma dag som polisen tvingats till de skarpa skott som träffade Stein hade han redan på förmiddagen varit aktiv vid Götaplatsen och Kungsportsavenyn. Där hade han mellan 11.00 och 11.30 deltagit i våldsamt upplopp genom att vid minst fyra tillfällen kasta gatusten mot polis och från främsta aktivistledet kasta en parasollfot mot poliskedjan samt påbörjat byggandet av en barrikad genom att kasta ut en cykel i vägbanan på Kungsportsavenyn.

Stein åtalades ånyo och vid den nya rättegången fann rätten att Stein vid ett flertal tillfällen förekommit i främsta ledet men att åklagarens påstående att Stein varit anförare inte kunnat styrkas. Av polisutredningen och hållna förhör framgår att den folkmassa som på förmiddagen uppehöll sig vid Götaplatsen och intilliggande gator uppträdde totalt hänsynslöst och att de poliser som tjänstgjorde där periodvis var så utsatta att de fick kämpa för sina liv. Stein har vid upploppet uppträtt maskerad, enligt egen uppgift för att han ville verka “cool”

Steins beteende på Götaplatsen gör att rätten inte finner trovärdighet i Steins försök att hävda att han hamnat i alltihop av en slump och dragits med av en tillfällighet. Även den politiska propaganda och de flygblad som beslagtagits hos Stein i moderns bil som han kört till Göteborg undergräver trovärdigheten i Steins påstående att hans deltagande i kravallerna kommit av en slump. I särskild grad skadas trovärdigheten av att Stein på kvällen samma dag på nytt gör sig skyldig till våldsamt upplopp.

Rätten skriver: “Omständigheterna talar med styrka för den bedömningen att Sebastian Stein noga planerat och förberett sina förehavanden. På grund härav och med beaktande av beskaffenheten hos de gärningar som han gjort sig skyldig till och de övriga omständigheterna kan det antas att han kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet här i landet. Han bör därför utvisas och bör därvid förbjudas att återvända till Sverige för en tid av tio år.”

Eftersom rätten såg som bevisat att Steins brottslighet inte var en engångsföreteelse dömdes han till ytterligare åtta månaders fängelse. Den första domen är redan överklagad och därför kommer med all sannolikhet även den andra domen att överklagas. Alla påtalade gärningar kommer sedan att avdömas av hovrätten i ett sammanfattande domslut.

Sebastian dömdes i tingsrätten efter två separata åtal och rättegångar till sammanlagt 14 månader för våldsamt upplopp och utvisning i 10 år.

Bild på Sebastian Stein

Hannes Heine

tysk 20-åring bosatt i Berlin. Han är fackföreningsaktivist i IG Medien. Hannes dömdes till 14 månader för våldsamt upplopp och utvisning i 5 år.

Paul Robinson

brittisk 33-åring från Camden i norra London. Anställd som library attendant vid University College, London. Paul dömdes till 1 år för våldsamt upplopp och utvisning i 5 år.

Paul Robinson är den unge herrn längst till vänster

Michél Vidar

är född den 10 februari 1977 i den exklusiva stadsdelen Örgryte i Göteborg. Också fadern Lars Ingvar Vidar är född i Göteborg. Då kravallerna i Göteborg ägde rum var unge Vidar dock bosatt i Malmö. Michél dömdes till 1 år för våldsamt upplopp.

Joakim Berg

född 26 maj 1977 i Lundby församling, Göteborgs kommun. Joakim Berg är son till Carina Berg, född 1959 i Brastad, Lysekils kommun, Bohuslän (mamman avled 1999). Joakims morfar Rolf Berg föddes 1931 i Grebbestad, Tanums kommun, Bohuslän. Joakim dömd till 1 år för sabotage efter att ha stört polisens radiosändningar.

Joakim Berg greps efter radiospaning i sin lägenhet vid 22-tiden lördagen den 16 juni sedan polisens piketgrupp med hjälp av specialverktyg gjort en inbrytning i Joakims lägenhet. Joakim hade med en polisradio stört polisens radiokommunikation under EU-mötet i Göteborg. Inbrytningen tog ca 10 sekunder mot normalt fem, eftersom Joakims lägenhetsdörr var spärrad med extra sjutillhållarlås. Inbrytningsverktyget fungerar så att man måste slå ett visst antal så kallade bonkar innan dörren flyger upp. Vid den andra bonken kunde polis på husets baksida se hur polisradion kom flygande ut ur det öppna fönstret på andra våningen. Piketgruppen identifierade sig först när de var inne i lägenheten genom att skrika “polis!”. Joakim berättade efteråt att han ändå visste vilka som kommit, eftersom ingen annan forcerar dörrar på deras vis. Joakim är en riktigt stor och kraftig person och gjorde våldsamt motstånd i lägenheten. Han skrek som en sinnessjuk och dansade runt i köket under det att två piketpoliser klöst sig fast i honom, med en polis hängande i vardera armen som rovdjurskatter. Efter ett tag kom tröttheten hos Joakim och snart låg han på golvet som en slagen vildmarksbuffel. Ändå fick polisen leverera ideliga batongslag mot hans ben för att få honom sluta sparka. Sedan man fått på honom bojor hämtades ett örngott från sovrummet som träddes över hans huvud för att han inte skulle kunna spotta eller bita när han restes upp. När man rest den med bojor fängslade Joakim och skulle föra honom ut ur lägenheten uppstod ny kalabalik i hallen och piketgruppen fick trycka honom mot väggen. Efter smällen mot väggen blödde han från huvudet och örngottet färgades rött av blod.

Joakim hade strax innan toppmötet återfått den polisradio som beslagtagits hos honom efter det att han förberett ett inbrott. Joakim fick tillbaka radion sedan han uppgett att radion inte tillhörde honom utan någon annan. En radio av den typ Joakim hade, en Yaesu FT-51 R, kan i det skick den levereras endast användas som mottagare, och då är den laglig. Men efter relativt enkla modifieringar går apparaten även att bruka som sändare. Joakims radio var modifierad för sändning. Förutom att bjuda polisen på musik, där låten “Fuck the Police” var favoriten, sändes även inspelningar där en man och en kvinna talade snusk med varandra. Ibland gick Joakim själv ut på etern och kommenterade vad som sades. När någon polis kom tillbaka en andra gång för att meddela sig med någon kollega, då kunde Joakim blanda sig i och säga: ”Är det du igen, din djävla gris?”

Joakim Berg är tatuerad och bar vid gripandet en tröja från X-Team. X-Team är en supportergrupp till Bandidos som värvar medlemmar i göteborgsområdet. Joakim, som ofta syns i Göteborgs uteliv, brukar kokain i måttliga mängder och räknas som del av den så kallade BMW-ligan. Joakim har arbetat deltid i den kommunala barnomsorgen (!).

Joakim Berg dömdes till 1 år för sabotage efter att ha stört polisens radiosändningar.

 

Ett stort antal svenskar, danskar, tyskar med flera nationaliteter har fått kortare straff. Fler personer kommer att åtalas.

Vad beträffar den utredning som rör den svårast skottskadade, 19-årige professorssonen Hannes Westberg från Änggården i Göteborg, så har man hållit vissa inledande förhör. Man har velat låta Hannes återhämta sig innan man kör igång på riktigt. Hannes har börjat sin rehabilitering denna månad samtidigt som han tilldelats reseförbud.

Vad gäller de 14 tilltalade från den så kallade sambandscentralen, den som Jonas Enander utnyttjade, så är samtliga misstänkta för sabotage. Åklagarna har erhållit åtalsförlängning till den 27 augusti. Åtta misstänkta sitter fortfarande häktade i väntan på åtal.

Uppgifterna i detta nummer av Veckans Contra har tagits fram av Karl-Göran Bottwyk med hjälp av rättegångsprotokoll och en sammanställning i Dagens Nyheter den 16 augusti 2001.