I veckan som gick yttrade sig Riksrevisionsverket (RRV) över en statlig utredning om det digitala marknätet. Kulturminister Marita Ulvskogs favoritprojekt. RRV sågar allt om kan sågas. RRV hävdar att utredningen inte brytt sig om att studera alternativ till marksänd digital-TV, att utredningen inte analyserar effekterna för yttrandefriheten och att all makt över media koncentreras till Kulturdepartementet (Marita Ulvskog) och vidare att utredningen varken har studerat den tekniska utvecklingen eller förklarat att kostnaderna för den jättesatsning man vill göra i slutänden hamnar hos konsumenterna.

Tyvärr är det i Sverige staten som satsar skattebetalarnas pengar på digital-TV. Med staten som finansiär riskerar vi att hamna i låsningar som löses upp med ännu mer skattepengar. Även när projektet blivit ett ekonomiskt fiasko, som helst skulle sättas i konkurs.

I veckan har två internationella digital-TV-satsningar faktiskt gått i konkurs. I Storbritannien rasade ITV-digital ihop med åtföljande kris för de engelska fotbollsklubbar, som förlitat sig på pengar från ITV-digital. Den brittiska regeringen har sagt att “sådan är kapitalismen” och tänker låta konkurslagen ha sin gång.

Annat är det i Tyskland, där mediamiljardären Leo Kirch, som äger ett flertal stora TV-kanaler och andelar i förlag, tidningar med mera, tvingades kasta in handduken. Hans gigantiska satsning på digital-TV blev ett fiasko som sänkte hela koncernen. Internationella mediamagnater som Rupert Murdoch och Silvio Berlusconi (inte han själv, men hans förvaltare, eftersom han är ledig från mediaimperiet för att vara italiensk premiärminister) tänker sig nu att köpa ut godbitarna från Kirchs konkursbo. Också i Tyskland drabbas fotbollsklubbarna. Tyska socialdemokratiska politiker vill dock gärna slänga bort skattebetalarnas pengar på att behålla koncernen – eller delar av den – i tysk ägo. Varför man vill försvara en miljardärs misslyckade investeringar är svårt att förstå. Men säkert har Kirch betalat bidrag till alla tyska politiker, oavsett partifärg.

När företag som ITV och Kirch (med reservation för vad den tyska regeringen kan hitta på) misslyckas i sina satsningar sätts det äntligen stopp för en miljonrullning till projekt som marknaden inte är beredd att betala för. Det är bra och befrämjar en förnuftig hushållning med samhällets reurser.

När svenska staten och Marita Ulvskog går in finns det tyvärr ingen botten i kassakistan. Hon kan alltid skicka notan vidare till skattebetalarna.

Det är i grunden fel och medför att vi i Sverige får dyrare och sämre mediatjänster än i andra länder.

Låt kapitalismen ha sin gång och lägg ner eller sätt hela digital-TV-rasket i konkurs så snart som möjligt. Bjud sedan in Stenbeck eller Bonnier att ta över. De kommer säkert att ha förnuft nog att inte satsa sina egna pengar i ett sådant projekt. Och gör de trots allt det så slipper i alla fall vi skattebetalare stå för notan när det hela havererar!