Diego Maradona, som avled den 25 november, var duktig som fotbollspelare (även om han gjorde ett av sina avgörande mål med handen, senare kallade han det själv för ”Guds hand”). Men han lämnade mycket övrigt att önska som människa.

Han hade bland annat en tatuering av Fidel Castro på ena axeln och en tatuering av Che Guevara på ena vaden. Han umgicks flitigt med de mest vedervärdiga diktatorer. Castro på den tiden han levde. Senare med Nicolas Maduro i Venezuela (och dessförinnan med Hugo Chávez). Bland dem han sympatiserade med fanns också Daniel Ortega i Nicaragua och Mahmoud Ahmadinejad i Iran. Han förärade Ahmadinejad en tröja med Maradonas eget nummer, 10, på ryggen. Kort sagt Maradona tydde sig till de värsta i vår värld. Han var också anhängare av de palestinska terroristorganisationerna. Och umgicks gärna med maffian.

2019 bötfälldes han av den mexikanska ligan, där han tränade ett division2-lag, för att han lovprisat Nicolas Maduro och samtidigt fördömt Donald Trump, som han kallade för tyrann. Enligt Mexikanska fotbollsförbundet var det inte tillåtet att göra politiska uttalanden i samband med fotbollen.

Mellan 2000 och 2005 bodde han på Kuba och lovprisade under den tiden Castro och Kuba, inte minst för att han fått gå på avvänjningskurer mot sitt kokainmissbruk (han var alkoholist också).

Bilden: Maradona och Venezuelas dåvarande diktator Hugo Chávez