Under 1920- och 1930-talen stormade nationalsocialistiska och kommunistiska gäng genom de tyska städerna, slog ner de politiska motståndarna och krävde “Die Straße frei” (“rensa gatorna”). Den svaga demokratiska Weimar-republiken gjorde inte mycket för att försvara de demokratiska fri- och rättigheterna mot de bruna och röda våldsverkarna. Några år senare var den gamla kulturnationen Tyskland en diktatur och efter ytterligare några år kastades världen in i Andra världskriget.

Dagens andliga efterföljare till de tyska våldsverkarna för sjuttio år sedan har inte bruna skjortor och hakkors. Men de är beväpnade med röda banderoller med hammaren och skäran. (En av Stockholmstidningarna hade den 2 maj en bild hur en av huliganerna satte upp den röda mördarflaggan i ett trafikljus i hörnan Kungsgatan/Sveavägen i Stockholm)

Under första maj ordnade gangsterligan “Reclaim the Streets” (globaliserade som de är har de satt ett utländskt namn på sin lösa organisation) en “fest” i en av Stockholms mest trafikerade gatukorsningar. Högt skattebetalande bilister nekades av polisen att utnyttja den gata de betalt för för att ett gäng snorungar skulle få leka på en plats där det borde vara farligt att uppehålla sig.

Polisen gjorde som vanligt när det är fråga om vänsterextremistisk brottslighet ingenting. När “festen” väl var avslutad försökte polisen förgäves förhindra skadegörelse. Ett fyrtiotal fönster krossades och många hus blev nerklottrade. Några få greps, men släpptes senare.

När polisen häromåret stod och tittade på när butiksägare och hyresgäster fick sin egendom förstörd på Götgatan i Stockholm resulterade det i kritik mot polisen.

Trots den kritiken skötte den sig inte bättre den här gången.

Rikspolischefen Sten Heckscher är gammal socialdemokratisk minister. Länspolismästaren i Stockholm, Gunno Gunnmo, är gammal ordförande i polisfacket, som aldrig nekat att ställa upp för socialismen.

När socialistiska gangsterligor ropar “Die Straße frei” (fast på engelska) hurrar polisen i bakgrunden och låter dagen efter skicka ett pressmeddelanden om vilka heroiska insatser ordningsmakten gjorde.

Låt oss slå fast. Polisen gjorde inte vad vi som medborgare och skattebetalare kan begära av den. Och det var inte första gången så var fallet.