-Vi var farligare än alla förstod. Vi var svenska terrorister, berättar den f d medlemmen i kfml(r) Stefan Johansson, i en stort uppslagen intervju i Sydsvenska Dagbladet (Malmö) den 20 december förra året. Eftersom bara några få av läsarna av “Veckans Contra” har Sydsvenskan ska vi denna gång citera ur intervjun.

Stefan Johansson är idag 47 år och menar att det var helt korrekt av IB och SÄPO att registrera alla medlemmar i kfml(r) – som idag bytt namn till kpml(r). Han berättar själv om hur han genomförde ett attentat mot en turkisk inrättning på Stortorget i Malmö.

Stefan Johansson började som många andra extremister i FNL-rörelsen (en organisation till stöd för kommunistsidan i Vietnamkriget), drogs in i kfml(r) och beordrades att ta arbete på Kockums i Malmö för att kunna starta en arbetsplatscell på en viktig industri (Kockums var då Sveriges största varv och tillverkade bland annat u-båtar). “Den som anslutit sig till kfml(r) var i praktiken en yrkesrevolutionär. Tanken var att en liten välutbildad partielit skulle leda en revolutionär massa. De politiska övermänniskorna skulle i hemlighet bygga upp en underjordisk partiorganisation för att när dagen var inne leda arbetarklassen i en våldsam revolution”.

Stefan Johanssons organisation hade tagit rätt på hur de via el- och vattenverken skulle kunna lamslå Malmö “på tre minuter” vid ett “revolutionärt läge”. Han fick också order att sabotera sin egen arbetsplats och stoppa u-båtsproduktionen. Dock arbetade han inte själv vid u-båtsdelen av varvet och tog sig därför tillsammans med en kamrat in på området i en roddbåt nattetid, dock utan att lyckas i sitt uppsåt.

Stefan Johansson blev mer och mer involverad också i internationell verksamhet. Han gick på en partiskola utanför Leningrad (Sankt Petersburg idag), samt på två skolor i dåvarande Östtyskland (Bad Doberan utanför Rostock och Karl Marx-Stadt, nuvarande Chemnitz). Han tog emot internationella terrorister i Malmö, från tyska Baader-Meinhof-ligan, palestinska PFLP och irländska IRA. Han reste till Portugal för att överlämna fem falska portugisiska pass, som skulle användas för att smuggla ut portugisiska kommunister till revolutionär verksamhet i Tyskland. Ordern kom från en “kvinnlig ledare för kfml(r) i Malmö” [Contras anmärkning: En före detta kvinnlig ledare för kfml(r) i Malmö arbetar idag hos ÖB för att göra strategiska analyser]. Han var också i Albanien för utbildning, men just Albanien blev för mycket för Stefan. Han insåg vart kommunismen förde och sökte kontakt med SÄPO och blev informatör på sina gamla kamrater. Han berättade bland annat om vilka medlemmar som var mest våldsbenägna och vilka vapen som fanns i gruppen. “Vi var farliga. Vi ansåg att varje terrordåd, varje mord och varje våldshandling var acceptabel om det ledde till en socialistisk revolution”.