De stora tech-företagen har tagit kontroll över allt som skrivs på sociala medier om det kinesiska viruset. Vi har upptäckt att så fort Contra lägger upp information om det kinesiska viruset på vår Facebook-sida kompletteras texten med en länk till ett ställe där ”sanningen” ska finnas, det vill säga ”sanningen” enligt tech-företagen. Vad det nu ska tjäna till att länka dit för samtidigt stoppas spridningen av de aktuella inläggen…

Vi väljer därför att i denna utgåva av Veckans Contra lägga in två viktiga informationer, som vi inte kunnat nå ut med genom våra ordinarie kanaler.

Den första handlade om den skenande pandemiutvecklingen i det som påstås vara världens mest vaccinerade land, Seychellerna. Landet har visserligen bara 100 000 invånare, men 60 procent av dessa är vaccinerade. Trots det skenar smittan och nya hårdare restriktioner har införts. Förklaringen till denna utveckling är att Seychellerna huvudsakligen vaccinerats med kinesiskt vaccin som har mycket låg effekt, mycket lägre effekt än både de västerländska vaccinen och även det ryska vaccinet Sputnik V. I världens näst mest vaccinerade land, Israel med 55 procent vaccinerade, har man helt förlitat sig på det tysk-amerikanska vaccinet från Pfizer Biontech. Där har man kunnat släppa efter på restriktionerna och samhället återgår snabbt till det normala.

I Brasilien har man förlitat sig till en del på det kinesiska vaccinet (om än inte i samma utsträckning som på Seychellerna), men också på det ryska vaccinet och västerländska vacciner. Nu dras tillståndet att använda det ryska vaccinet in eftersom man hittat levande förkylningsvirus i vaccinet. Brasiliens läkemedelsmyndigheter säger att upptäckten gör att man inte längre kan lita på tillverkningsprocessen.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har tidigare konstaterat att Sputnik-vaccinet varierar med olika tillverkningssatser. Utvecklaren Gamaleya har begärt att få vaccinet godkänt av EMA, men det är uppenbart att EMA inte heller litar på en stabil tillverkning av vaccinet. Kineserna har inte ens försökt få sina vacciner godkända av EMA.