I januari lade Donald Trump fram en fredsplan för Mellanöstern. Svärsonen Jared Kushner hade varit med och utarbetat den. Planen ledde ingen vart, kanske främst för att den inte alls var förankrad på den palestinska sidan.
Istället för att stånga pannan blodig i försöken att förverkliga januari-planen gick Trump och Kushner vidare och har nu nått ett genombrott. Förenade Arabemiraten och Israel har träffat ett fredsavtal. Förenade Arabemiraten (med bland annat Abu Dhabi och Dubai) är det tredje arabiska landet som upprättar diplomatiska förbindelser med Israel. Men det kan bli fler framöver.
Araberna är alltmer bekymrade över Irans växande inflytande i regionen. Både Syrien och Libanon, bägge arabiska länder, kontrolleras mer eller mindre av Iran och det radikala prästerskapet i Iran. Iran har också starkt inflytande i Gaza-remsan, som styrs av Hamas.
Tidigare har bara två arabländer haft diplomatiska förbindelser med Israel, nämligen Jordanien och Egypten. Bägge sedan de med eftertryck förlorat anfallskriget mot Israel 1967 (”sexdagarskriget”).
Under de senaste åren har de inofficiella förbindelserna mellan Israel och en rad arabstater, inte minst vid Gulfen, växt fram. Avtalet med Förenade Arabemiraten anses allmänt bara vara början på att fler arabstater upprättar officiella förbindelser med Israel (där det bor många judar som flytt från arabstaterna under 1940-och 1950-talen och deras ättlingar).
Fredsavtalet är definitivt en fjäder i hatten för Donald Trump.
Det lär dock dröja innan Saudiarabien uppgraderar sina inofficiella förbindelser med Israel till officiella. Men det finns många andra stater som kan komma att göra det. Och till och med Saudiarabien har upplåtit sitt luftrum för den nyetablerade flygförbindelsen mellan Tel Aviv och Dubai.
Palestiniernas rabiata motstånd mot en fungerande tvåstatslösning gör dem alltmer isolerade, även om det fortfarande hör till god ton i arabvärlden att åtminstone utåt stödja deras sak. Hur länge det nu varar.