Om Saddam Hussein skulle dödas eller på annat sätt skiljas från makten finns det dessvärre två söner som kan ta över. Och sönerna är inte ett dugg bättre än sin far.

Sönerna Uday (38) och Qusay (36) har länge haft stort inflytande i Irak. De flesta tror att Qusay är nummer ett, det är han som kontrollerar landets säkerhetstjänst. Den inkluderar det 15.000 man starka presidentgardet, men också kontrollen över kemiska och biologiska vapen. Samt full information om alla som skulle kunna betyda något i det irakiska samhället.

För Newsweek berättar en avhoppad överste i den irakiska säkerhetstjänsten att både Uday och Qusay vill se blod och inte tvekar inför att tortera folk. Skillnaden mellan de två är att Qusay gör mycket i det tysta, medan Uday har varit mer öppen med sin verksamhet. Därför vet vi mer om Uday.

Bägge har uppfostrats i sin far Saddams anda. De fick redan som små följa med honom till tortyrkammaren, för att lära sig hur man tar hand om politiska motståndare.

Uday sköter bland annat ministeriet för export och import, vilket är en nyckelposition i ett land där staten kontrollerar det mesta av ekonomin och där utrikeshandeln är underkastad internationella sanktioner och bara de med de rätta kontakterna kan utverka nödvändiga – mycket lönsamma – tillstånd för internationell handel. Det är inte bara en maktmässig nyckelposition, utan i ett genomkorrumperat land som Irak dessutom en mycket lukrativ post.

Uday utsattes för ett mordförsök 1996 och det finns många oklara saker kring det attentatet. Uday överfölls av två beväpnade män, träffades av åtta skott, men överlevde. Han är efter attentatet handikappad och har svårt att gå. Många anser att det var pappa Saddam som försökte göra sig av med Uday. Han påstås vara ännu mer impopulär i den egna familjen än hos den irakiska allmänheten.

Newweek hävdar att Uday vid ett tillfälle våldtagit en nygift kvinna som han stött på i en park tillsammans med hennes man (paret hade gift sig dagen innan). Maken, Saad Abd al-Razzek, försökte hindra övergreppet men avrättades. Avrättningen rapporterades i den irakiska pressen.

Uday påstås också prygla de fotbollsspelare som har gjort dåligt ifrån sig i det irakiska landslaget.

Men även om det finns mycket negativa uppgifter som cirkulerar om Uday är det som sagt Qusay som ses som det största framtid för Irak om en dålig framtid också efter Saddam Hussein.