Det räcker inte att vara en bra idrottsman för att kunna tävla i OS. Och ibland kan rena B-laget delta utan problem.

Nadja Drygalla reste till London för att delta i roddtävlingarna och när de var avklarade blev hon utsatt för påtryckningar att dra från London snarast för att inte genera det tyska laget. Hennes pojkvän visade sig nämligen ha kandiderat för partiet NPD i Rostock. Det krävdes 90 minuters utskällning och påtryckningar från den tyska lagledningen för att Drygalla skulle ge sig iväg. Drygalla var tidigare polis, men fick sparken på grund av sin pojkvän. Den tyska regeringen försökte 2003 förbjuda partiet NPD, men försöket underkändes av författningsdomstolen, sedan det visat sig att NPD var så infiltrerat av författningsskyddet att det var oklart om vad partiet egentligen stod för – om man bortsåg från det som författningsskyddet manipulerat fram inom partiet.

Den grekiska mästarinnan i tresteg Voula Papachristou kom inte så långt som Drygalla. Papachristou blev hemskickad innan tävlingen efter ett politiskt inkorrekt skämt på sin twitter. Hon skrev “Med så många afrikaner i Grekland kommer Västnilen-myggorna att äta välbekant mat” (detta sedan det fruktade västnil-viruset upptäckts i Grekland). Papachristou har sagt att hon sympatiserar med partiet Gyllene Gryning.

Saudiarabien tvingades anmäla kvinnor till OS, trots att Saudiarabiens olympiska kommitté sagt nej. IOK hotade med uteslutning om saudierna inte gav efter. Men eftersom landet inte tillåter tävlingar för kvinnor blev det andrarangsfigurer, som vandrade in klädda som andra spöken vid öppningsceremonin, i en särskild sektion efter de saudiska männen (det var helt OK enligt IOK). I judo hade självklart alla tävlanden svart bälte i någon av de olika graderna – utom Saudiarabiens Wojdan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhani som hade blått bälte (den femte nivån på judo av sex, innan man kommer till svart bälte, som i sin tur indelas i tio grader). Hon förlorade sin första och enda match på 82 sekunder. Sarah Attar som studerar i USA sprang i ett försöksheat på 800 meter och kom sist, mer än 30 sekunder efter den näst sista i heatet (2:44,95, finalen vanns sedan på 1:56,19).

Jakten på Drygalla och Papachristou förefaller patetisk med tanke på att OS 2008 öppnades av Hu Jintao, spelen 1980 öppnades av Leonid Brezjnev och spelen 1936 av Adolf Hitler.