I veckan hölls återigen en debatt mellan de ledande kandidaterna för det Demokratiska partiet inför presidentvalet i USA nästa år. Vid tidigare tillfällen har det hållits dubbla debatter, tio kandidater vardera i debatterna för att göra diskussionen någorlunda översiktlig. Det har knappast lyckats.
Den här gången hade antalet debattörer dragits ner till tolv (det är Demokratiska partiet som sätter upp regler för vilka som får vara med i debatterna, en viss minsta sympatisiffra i ledande opinionsundersökningar och ett visst minsta antal bidragsgivare har varit kriterier som man gått efter).
Ingen av kandidaterna har hittills dragit ifrån i opinionsundersökningarna. Men några har halkat ohjälpligt efter och gett upp kampanjen.
Flertalet kandidater har varit mycket vänsterradikala, snarare vänsterpartister än socialdemokrater med svenska mått mätt. Den ende ledande kandidaten som företrätt mer moderata åsikter har varit förre vicepresidenten (under Obama) Joe Biden. Det har dock gått snabbt utför för Biden i opinionsundersökningarna de senaste veckorna. Detta sedan allmänheten kommit till insikt om de korruptionsutredningar som gjorts om Joe Bidens son Hunter Biden, som utan någon särskild expertis eller yrkeskunskap skaffade sig mycket lukrativa uppdrag i både Ukraina och Kina under pappas tid som vicepresident. Förhållandet att Donald Trump bett den ukrainske presidenten att den korruptionsutredning mot det företag där Hunter Biden var styrelseledamot, Burisma, som lades ner på tveksamma grunder i det av Viktor Janukovitj styrda Ukraina, skall slutföras. Trumps angrepp på korruptionen har tagits till intäkt för att börja utreda ett riksrättsåtal (impeachment) mot Donald Trump!!
Den politiska polariseringen i USA fördjupas genom detta ytterligare, men bakgrunden till vad som skett, Bidens aktiviteter som vicepresident, har inte gått den amerikanska allmänheten (inklusive anhängarna av det Demokratiska partiet) förbi. Bidens popularitetssiffror dalar.
En som då vädrar morgonluft är Michael Bloomberg. Miljardär och före detta borgmästare i New York (han representerade först republikanerna i det genomdemokratiska New York, men var senare ”oberoende”). Det verkar inte uteslutet att Bloomberg skulle kunna dyka upp som de icke vänsterradikala Demokraternas hopp om Biden skulle trilla ut ur striden. Han har dock gjort klart att han inte ställer upp som kandidat så länge Biden är kvar.
En annan som verkar vara på väg ut är vänsterextremisten Bernie Sanders. Han drabbades för några veckor sedan av en hjärtattack och det kan väl antas att rätt många väljare skulle dra öronen åt sig att rösta på en kandidat med en sådan sjukdomshistoria, alldeles oavsett kandidatens politiska åsikter.
Det har öppnat upp för en tredje demokratisk kandidat, Elizabeth Warren, av president Trump ofta kallad ”Pocahontas” eftersom hon på svaga grunder hävdat sig vara indianättling. Hon förekom till och med på en ”minoritetskvot” som Native American när hon var professor i juridik vid University of Pennsylvania och Harvard University, vid bägge unversiteten uppgavs hon i officiella dokument tillhöra en minoritetsgrupp, vilket anses ha gynnat hennes akademiska karriär. Hon påstår att indian-härstamningen är en familjetradition. När hon lätt testa sitt DNA fann man dock att minst 63/64 och högst 1023/1024 var ”vit” härkomst. Det eventuella indianblodet skulle alltså finnas hos den generation som svarade mot Elizabeth Warrens farfars farfars farfar eller farfars farfars farfars farfars farfar. Eftersom amerikanska indianer har varit mycket motvilliga att DNA-testa sig finns det dock dåligt jämförelseunderlag, så jämförelsen har gjorts med centralamerikanska prov.
Kandidaterna är inte purunga.
Bernie Sanders är 78 år
Joe Biden är 77 (78 i november)
Elizabeth Warren är 70 år
Michael Bloomberg är 77 år
Vilket kan jämföras med Donald Trumps 73 år