Jan Björklund har meddelat att han avgår som partiledare för Liberalerna till hösten. Detta sedan han på ett par månader lyckats halvera stödet för partiet från 5,5 procent i riksdagsvalet till 2,7 procent i SvT/Novus senaste opinionsundersökning. En unikt stor opinionsmässig tillbakagång. Halva partiet har lämnat och av den halva som fortfarande är kvar är uppslutningen kring Jan Björklund låg.

Till Jan Björklunds förtjänster, och de är många, kan räknas att han gjort ett svenskt NATO-medlemskap till ett levande alternativ genom att först övertyga sitt eget parti och sedan de övriga tre före detta Allianspartierna om NATO-medlemskapets förtjänster. Han såg till att Liberalerna som enda parti vägrade att ställa upp bakom nedrustningen av försvaret och sedan har fyra andra partier (C, M, KD och S) följt efter. Han var den ende som i valrörelsen hade avskaffandet av värnskatten på programmet och sedan Moderaterna under åtta år med statsministerposten och under fyra år utan en enda riksdagsmotion i frågan (och utan att frågan var uppe i den M/KD-budget som antogs av Riksdagen i december förra året) har Jan Björklund lyckats få ett löfte om att värnskatten ska försvinna till det kommande årsskiftet. Han har också fått igenom att urholkningen av det svenska medborgarskapet inte ska fortsätt och att det faktiskt ska ställas vissa krav för att en person ska få bli svensk medborgare. Och det var Jan Björklund som krävde en rejäl högersväng från Socialdemokraterna för att acceptera Löfven som statsminister.

Men vad spelar alla dessa förtjänster för roll när Liberalerna sätter sin tilltro till en regering under Stefan Löfvens ledning och med Riksdagens extremistparti par preference, Miljöpartiet, som en del. Ett parti som dessutom lyckats genomdriva en rad samhällsskadliga hjärtefrågor i det så kallade 73-punktsprogrammet?

Ska Liberalerna fullborda sitt politiska självmord? Mycket talar för det, den som stod i spetsen för oppositionen mot Björklunds pro-Löfven-linje, den ekonomisk-politiske talesmannen Mats Persson är den förste som försvinner efter att Björklund tillkännagett sin avgång.

Foto: Liberalerna