George W. Bush vann presidentvalet delvis för att han var för frihandel och motverkade de protektionistiska tendenser som understöddes av demokraternas presidentkandidat Al Gore och backades upp finansiellt av den amerikanska fackföreningsrörelsen (AFL/CIO).

Tyvärr har Georg W. Bush som president inte levt upp till de höga ideal han gjorde sig till tolk för i valrörelsen. Tvärtom har han infört handelsrestriktioner på flera områden, främst då strafftullarna på stora delar av stålimporten. Betydelsfullt är också utökade subventioner till det amerikanska jordbruket, vilket särskilt missgynnar u-länder med stor jordbruksexport.

Att klaga på jordbrukssubventioner från Europa är som att kasta sten i glashus. Men från Contra krossar vi gärna det europeiska glashusets jordbrukssubventioner lika mycket som det amerikanska.

George W. Bush tog på sig ledarrollen i världens kamp mot terrorismen. Det gjorde han bra, även om de avgörande framgångarna ännu har låtit vänta på sig.

Men när det gäller handelspolitiken är det dags att säga ifrån till George W. Bush. Världen behöver friare handel, inte nya tullar, retsriktioner och subventioner. Det är fel att i praktiken genomföra den politik som Attac och slika anti-globalistiska grupper kämpar för.