Förre vicepresidenten Dick Cheney avfärdar Senatens färska rapport om CIA efter 11 september som skitsnack (“crap”). Senatens underrättelseutskott passar på att släppa rapporten nu, innan Republikanerna får majoritet vid årsskiftet. Cheney ger inte mycket för rapporten. Utskottets ordförande, den starkt vänsterorienterade demokraten Dianne Feinstein, hävdar bland annat att CIA hemlighöll verksamheten för president Bush under fyra år. ”Det är inte sant. Så var det inte”, säger Cheney med eftertryck. Bush var djupt engagerad i CIAs program, hade goda kunskaper om dem och godkände verksamheten i förväg. ”Läs Bush’ bok”, säger Cheney till Fox News. Det som i rapporten kallas tortyr kallades av Cheney och Bush för ”fördjupade förhörsmetoder” (“enhanced interogation techniques”). I det ingick bland annat skendränkning. Dock inte tvångsmatning via anus, vilket är något som Cheney aldrig hört talas om. ”Att CIA arbetade med skurkmetoder är en rak lögn”. Varmed Cheney menar att den politiska ledningen var införstådd med verksamheten. Han tar alltså själv på sig ansvaret. Han tycker att rapporten är en politisk kidnappning av en fråga där en grupp politiker försöker köra över fackfolket. “Vad som hände var att vi bad CIA att sätta igång operationer som gjorde att vi kunde gripa de skitstövlar som dödade 3000 av oss amerikaner den 11 september och som ledde till att saken inte upprepades. CIA förtjänar all uppmuntran för vad de lyckats uppnå, inte det fördömande som serveras av Senatens demokrater.”

Cheney påpekar att den politiska ledningen vid behov frågade jurister till råds och var mycket noga med att undvika tortyr. På frågan om det inte var allvarligt att en person dött under förhören svarar Cheney upprört: ”3000 amerikaner dog den 11 september på grund av vad de här personerna företog sig. Jag har inga sympatier för dem.” Han påpekar att det här var vid en tid när man fruktade att terroristerna skulle komma över kärnvapen och vi vet alla att mjältbrandsbakterier spreds i landet.

Cheney har invändningar mot att Obama bara dödar terrorister, inte tvingar ur dem information. ”Om de tillfångatog Ayman al-Zawahiri (al-Qaidas nuvarande ledare) imorgon, vad skulle de göra med honom? Jag har inget emot att se honom död, men vi måste agera utifrån att han är en viktig informationskälla.” Cheney bestrider också förre CIA-chefen Leon Panettas påstående att de ”fördupade förhörsmetoderna” inte gav konkreta underrättelseresultat. ”Jag vet inte var Panetta var den 11 september, men han var inte i bunkern”.