Anders Engström är student i Lund. Han skapade en egen hemsida på sammanlagt fyra sidor. Där beskrev han varför han inte trodde på Centerpartiet i höstens val. Du kan kolla in sidan här. Den är förbjuden i Sverige och finns nu i USA, där yttrandefriheten inte sitter så trångt som i Sverige. Sajten handlade framförallt om bristande förtroende för Olof Johansson. En del av sajten var en animation där centerns fyrklöver gick över i socialdemokraternas röda ros och därefter tillbaka igen. Ett mycket åskådligt sätt att sammanfatta kritik mot centerns samarbete med socialdemokraterna.

I förra “Veckans Contra” angav vi adressen till Anders Engströms sajt. Det är tveksamt om någon av läsarna hann surfa in på sajten innan den var stoppad. Av Centerpartiet och Passagen, som är helägt av helstatliga Telia. Just det, statens eget företag har full kontroll över yttranden på delar av nätet, och tvekar inte att ingripa om det kommer fram otrevliga synpunkter. Och staten är i det här sammanhanget liktydigt med socialdemokraterna och centern, de partier som står bakom regeringen. En vink vad som händer den som sticker upp mot överheten och dristar sig till att ha egna idéer. Även om man så råkar vara gymnasist.

Anders Engström kontaktades inte ens av Passagen, utan plötsligt var sajten bara borta. En livlig korrespondens mellan Anders Engström och Passagen kan nu läsas på Anders Engströms nya sajt, som för säkerhets skull är placerad i USA.

Centerpartiet har lyckats övertyga Passagen om att Anders Engströms animation kränker Centerpartiets upphovsrätt till fyrklövern. Helt i strid mot gällande rättspraxis för övrigt. En fyrklöver – även om den är stiliserad – saknar tillräcklig verkshöjd och kan därmed inte alls skyddas av upphovsrätt. Och om den hade gjort det hade Anders Engströms animation varit fullt tillräcklig för att han i och med själva animationen skulle ha skapat ett nytt verk med upphovsrätt.

Möjligen skulle centern kunna göra gällande varumärkesskydd på fyrklövern, men det varumärkesskyddet ser man i alla andra sammanhang helst att ingen tar på allvar. Till exempel brukar symbolen ofta dyka upp i artiklar om Centern, vid redovisning av SIFO-undersökningar osv. Men Anders Engström dristade sig till att trampa på en öm tå. Centerns samarbete med socialdemokraterna, och då var partiet berett att tillgripa storsläggan. Och Passagen ställde gärna upp.

Den som läser Seymour M. Lipsets bok “Political Man”, som i decennier varit grundbok i sociologi vid de svenska universiteten, får klart för sig att nationalsocialismen är den extremistiska varianten av centerideologin. Vad gäller synen på yttrandefriheten tycks centern ha tagit både ett och två steg på fel sida om den demokratiska vattendelaren.

“Veckans Contra” har vänt sig både till Centern och Passagen och bett om en kommentar. Här följer Centerns kommentar:

Det var värst till att ta till brösttoner för en småsak. Vad sossarna har med saken att göra fattar åtminstone inte jag. De är ett parti vi är ett annat. Men, men det är ju alltid populärt att blanda ihop korten för att riktig visa på hur usliga politiska motståndare är…Jag misstänker att det florerar en mängd uppfattningar på nätet just nu om att “centerpartiet stryper debatten”, “hotar yttrandefriheten” osv. Bara för att de upprepas blir de ingen sanning.

Låt oss slå fast en sak. Vi, dvs. centerpartiets Riksorganisation, har inte krävt att Anders Engströms sida skall stängas av. Folk får väl skriva vad som helst om centern, bara de inte går över gränsen till personangrepp. Vad vi haft synpunkter på är att han använt och använder vår logotype på ett sätt som fått många av våra medlemmar att reagera. Efter kontroll av Passagens regler tog jag kontakt med Passagen förra tisdagen och påpekade att den som gjort sidan, vi visste inte då vad han hette, inte hade frågat oss om lov. Så enkelt var det.

Sedan kan man ha synpunkter på den där Engströms agerande. Det var först när det började snyftas som namnet Anders Engström började dyka upp. Sidan om centerpartiet var upplagd anonymt! Åtminstone jag anser att har man en åsikt så skall man våga stå för den – oavsett media.

Staffan Johanson, politisk sekreterare

Sossarna och centern har enligt Staffan Johanson inte mycket med varandra att göra – åtminstone inte i denna sak. Och till sossarnas heder skall sägas att de inte bråkat om att deras ros används på precis samma sätt som centerns fyrklöver i Anders Engströms animation. Centern har inte ingripit mot en enda tidning som använt sig av fyrklövern när de skrivit om Centerpartiet. Positivt eller negativt. Däremot passar det sig att kasta sig över en student som trampar på en öm tå.

Och så här säger Passagen:

Passagen ägnar sig inte åt politisk censur utan anledningen till denna spärr är tämligen enkel, i medlemsavtalet (som alla medlemmar godkänner) står det uttryckligen att man ska be om tillstånd innan man använder sig av material som någon annan har rättigheter till. I det här fallet så har Centerpartiet en principiell ensamrätt på att använda sitt varumärke som “kännetecken”. Centern påtalade detta för oss och sidan spärrades. Det beklagliga i den här situationen är att Anders inte fick någon förhandsinformation innan spärren skedde. Det som har hänt nu är att vi har öppnat Anders medlemskonto och därmed också möjligheten till självrättelse. Ifall det berörda materialet inte flyttas så kommer Passagen ta ställning till ifall sidan skall spärras på nytt eller inte.

Tomas Tulefält, Passagen

Passagen talade inledningsvis om upphovsrätt och bråkade även om en bild på Olof Johansson. Nu har man bytt lagrum från upphovsrätt till varumärkesrätt, men inte alls insett vad varumärkesrätten handlar om. Det går alldeles utmärkt att visa upp Coca Colas logotype om man skriver om Coca Cola ­ även om man skriver att den smakar illa. Däremot får inte Pepsi använda sig av Coca Colas logotype i sina annonser… Anders Engström har inte försökt starta något politiskt parti, han föreslår bara att man inte ska rösta på centern i höstens val.