Det blev upprördhet och protester från kultureliten när filmregissören Roman Polanski greps i Schweiz. Det är samma grupper som ofta kräver att utpekade våldtäktsmän, pedofiler etc ska dömas till stränga straff utan några egentliga beviskrav. Det ska räcka med ett utpekande för att personen ska behöva krypa in i kurran några år.

Med kulturikonen Polanski förhåller det sig annorlunda. Han har hållit sig undan rättvisan i 32 år och nu kan det vara dags att han får sona sina brott. Han får säkert en rättvis rättegång och har råd att hyra de bästa advokater som går att uppbringa till sitt försvar. Det finns preskriptionstider för många brott, men det var en kort tid efter brottet som Polanski förhandlade med åklagaren på det sätt som är brukligt i USA. Därmed blir det inte aktuellt med några amerikanska preskriptionsregler. Polanski erkände en del av anklagelserna i utbyte mot ett lågt straff (42 dagar satt han fängslad i USA), men det fanns uppenbarligen mer att gå på. När Polanski fick det klart för sig flydde han från USA och har sedan dess inte satt sin fot där.

Schweiz har ett utlämningsavtal med USA som bland annat säger att det är amerikanska och inte schweiziska preskriptionsregler som gäller när ett utlämnande till USA blir aktuellt. Att Polanski är en kändis bör inte göra honom straffimmun.

Men det är också viktigt att det verkligen finns hållbara bevis mot honom. Den enligt egen uppgift våldtagna 13-åringen Samantha Geimers berättelse togs upp straxt efter det att händelsen inträffade. Men det finns ingen stödbevisning. Tvärtom, skådespelerskan Anjelica Huston tittade in i rummet där Polanski och Geimer befann sig, mitt under den påstådda våldtäkten. Huston växlade till och med några ord med Polanski.

Bevisläget borde alltså vara ganska uselt. Men Polanskis agerande under de gångna 32 åren har knappast stärkt hans position. Det är dock på tiden att saken klaras ut och då med förutsättningen att ingen är straffimmun på grund av sitt kändisskap och sin kulturgärning.

Den som vill läsa detaljer om vad som hände för 32 år sedan, för att bedöma saken själv, kan gå in på följande länk.