Till slut blev kritiken mot Boris Johnson för massiv och han beslöt sig för att avgå.

Frågan är om det är rimligt att ställa så höga krav på premiärministern som de som blev avgörande i detta fall. Vi kan utgå från att det finns annat som ligger bakom och det brittiska folket har rätt att få veta vad.

Den avgörande frågan bakom Boris Johnsons avgång var att han utsett Chris Pincher till biträdande kvittningsman (deputy chief whip) för det konservativa partiet. Den 29 juni i år besökte Pincher en privat klubb i London och enligt hans egna ord drack han alldeles för mycket och skämde ut sig. Han tafsade på två personer.

När Johnson utsåg Pincher till posten i februari 2022 hade denna historia aldrig inträffat, men det hävdades att Boris Johnson redan 2019 informerats om klagomål på Pincher för sexuella trakasserier. Johnson förnekade detta, vilket visade sig vara ödesdigert.

Johnson hade tidigare (i april 2022) dömts till böter för att han brutit mot coronarestriktionerna. Då handlade det om ett mindre tårtkalas i 10 Downing Streets trädgård i samband med Boris Johnsons födelsedag 2020. Han kritiserades också för en del andra evenemang som anordnades av personalen på Downing Street under coronarestriktionerna. Arrangemang, som Johnson inte deltog i och som det är tveksamt om han ens kände till. Polisen utfärdade 126 bötesförelägganden för 83 personer med anledning av påstådda brott mot coronarestriktionerna.

Kritiken mot Johnson har de senaste dagarna blivit massiv och till slut beslöt han sig för att avgå. Har vi råd att hålla oss med politiker som deltar i sitt eget födelsedagskalas i en mindre krets och som utser en person, som långt senare super sig full och skämmer ut sig, till en ledande post, om än inte på toppnivå? Vår uppfattning är att det är viktigare att se till den politiska gärningen.