Den 19 januari fattade Bill Clinton ett antal beslut som han skulle ha kritiserats hårt för om han inte redan var på väg att avgå. Mest anmärkningsvärt var kanske att han benådade Marc Rich som jagats av de amerikanska skattemyndigheterna i nästan tjugo år (han har bott i Schweiz) för att ha fifflat med skatten på 48 miljoner dollar. Sedan 1993 har hans (numera ex-)fru skänkt 1 miljon dolalr till Bill och Hillary Clintons valkampanjer. Flera liknande benådningar undertecknades den 19 januari.

Men det var inte bara nåd som vederfors Clintons välgörare. Linda Tripp, Monica Lewinskys väninna som i samarbete med FBI spelade in sina samtal med Lewinsky om Bill Clinton, sparkades från sitt arbete i Pentagon. När hon umgicks med Monica Lewinsky arbetade Tripp i Vita Huset, men hon blev senare förflyttad till Pentagon. Bill Clintons sista hälsning till Tripp var alltså att ge henne sparken. Konservativa grupper har uppmanat George W Bush att ordna ett nytt jobb åt Linda Tripp, men det hör inte normalt till presidentens uppgift och befogenheter och han har ännu inte vidtagit några åtgärder.

Även om det inte var fråga om några ämbetsåtgärder så har stor uppmärksamhet ägnats åt att tangenten ”W” försvann på datorerna i Vita Husets kontorslokaler. Ett practical joke som måhända kan vara ett svar på de valaffischer för pappa George Bush som var uppklistrade när Clintons personal flyttade in 1993. Men det räckte inte med tangentborden (en datafirma skänkte snabbt 500 nya till Vita Huset). Arkivskåp var igenklistrade, korridorer och toaletter var nedklottrade med slagord, telefonledningar hade klippts av, telefonsvarare hade försetts med obscena svarsbudskap och i skrivare och kopieringsapparater hade pornografiska bilder lagts in på måfå i pappersbuntarna. Skadorna uppskattas till 200.000 dollar.

När familjen Clinton efter installationshögtiden flög från Washington till John F Kennedy Airport och sitt nya hem i New York med det officiella presidentplanet Air Force One försvann i stort sett alla lösa föremål i planet med presidentvapnet på (glas, handdukar etc). Det var inte familjen Clinton som låg bakom detta, men väl anställda i Clintons stab. En del av föremålen tycks nu ha dykt upp på auktionssajten e-bay.

Det finns regler om att presidenten och senatorer ska avge rapporter om gåvor de fått under året. Gåvor till presidenten är statlig och inte privat egendom. Men med gåvor till privatpersonen Hillary Clinton förhöll det sig annorlunda. I den officiella rapporten om sin ekonomi angav den blivande senatorn att hon tagit emot gåvor för 190.000 dollar året innan hon svors in som senator (sedan hon svurits in som senator får hon inte längre ta emot gåvor). En stor del av gåvorna avsåg porslin, linne, hushållsutrustning och liknande. Familjen Clinton har ju de senaste 18 åren bott i guvernörsresidenset i Little Rock och Vita Huset i Washington, där delstaten eller de federal myndigheterna stått för allt sådant. Gåvorna kommer i alldeles påtaglig utsträckning från personer som haft extra ekonomisk nytta av Bill Clintons myndighetsutövning.