Demokraternas ledare i Representanthuset Nancy Pelosi har stått upp mot vissa partikamraters påstridiga krav på att ställa Donald Trump inför riksrätt (impeachment). Skälet för hennes ihärdighet har säkert varit att ett riksrättsåtal skulle röstas ned i senaten, där det krävs två tredjedels majoritet för en fällande dom, och Republikanerna i nuläget har en övervikt på 53-47.

Men nu har Pelosi gett upp sitt motstånd mot riksrätt, sedan en ”visselblåsare” skvallrat om ett telefonsamtal mellan Donald Trump och Ukrainas nye president Volodomyr Zelenskyj.

Följden av den ändrade inställningen torde främst bli att Joe Bidens förehavanden gentemot Ukraina kommer i fokus. Biden är etta i opinionsundersökningarna när det gäller vem som ska bli Demokraternas presidentkandidat nästa år. Han utmanas av en rad konkurrenter, främst på den yttersta vänsterkanten. Biden har samtidigt hittills varit den av Demokraternas kandidater som haft störst chans att vinna över Donald Trump.

När Joe Biden var vicepresident under Barack Obama hade han ansvaret för kontakterna med Ukraina. Då, som nu, gav USA ett generöst bistånd till Ukraina. Joe Bidens son Hunter Biden blev i april 2014 utsedd till styrelseledamot i det stora ukrainska energiföretaget Burisma. Han hade ingen erfarenhet av energibranschen och inte heller Ukraina, men fick ändå en ersättning på 83.000 dollar per månad!

Burisma kontrollerades av oligarken Mykola Zlochevskyj (som också varit naturresursminister i Ukraina), som hade fått tillgångar på 23 miljoner dollar frysta av brittiska myndigheter, kort innan Hunter Biden utsågs till styrelseledamot. Frysningen förorsakades av misstankar om penningtvätt.

Korruptionsanklagelser mot Hunter Biden började utredas av en ukrainsk åklagare (det här var under den ryssvänlige presidenten Viktor Janukovichs tid). Riksåklagaren Viktor Sjokin fick 2016 sparken. Joe Biden har inför kamera skrutit med att han hotat att en miljard dollar i amerikanskt bistånd till Ukraina skulle strypas om inte Sjokin fick sparken. Den ukrainska utredningen om Hunter Biden lades ned sedan Sjokin sparkats.

Under Hunter Bidens tid som styrelseledamot i Burisma betalades 3,1 miljoner dollar från Ukraina till Biden-anknutna företag.

 

Utskriften av telefonsamtalet mellan Trump och Zelenskyj finns här: https://www.foxnews.com/politics/trumps-ukraine-call-transcript-read-the-document

“Visselblåsarens” PM finns här: https://www.foxnews.com/politics/whistleblower-complaint-on-trump-ukraine-call-read-the-document