Ibland hävdas det att Sverige har Europas eller kanske till och med världens högsta bensinpriser. Så är inte alls fallet om vi ska lita till Motormännens jämförelsetabell för bensinpriser (från den 4 juli i år). Tabellen avser medelpriser i respektive land för 95-oktanig bensin och i Sverge uppskattas priset till 2,10 €. Högst pris finns inte oväntat i Danmark med 2,51€, därefter följer oljelandet Norge med 2,44€, men också Belgien, Estland, Grekland, Storbritannien, Irland, Italien, Nederländerna, Spanien och Schweiz har högre priser än i Sverige. Okså Finland, men där är Motormännens tabell lite otydlig. I flertalet länder i Europa ligger dock priset cirka 20 procent under det svenska.

Även om kvaliteten uppges vara likvärdig – 95 oktan – är bensinen olika i olika länder. Den så kallade reduktionsplikten innebär att svensk bensin blandas ut med dyrare och sämre fungerande biobränsle, vilket innebär att du idag behöver fem procent mer bränsle än tidigare för att köra samma sträcka.

Flertalet EU-länder har betydligt lägre priser än Sverige, i Bulgarien, som har lägst pris inom EU, kostar bensinen 1,73€/liter, i Tyskland 1,91€. När svenska politiker skyller prisnivån på EU-krav eller på Putin så är det ren lögn. Normalpriset på 95-oktanig bensin ligger inom EU på mellan 1,80 och 1,90€.

I resten av världen är priserna betydligt lägre, men i vissa länder beror det på kraftiga subventioner, så dock inte i USA där priset ligger på ungefär halva den svenska nivån (stor skillnad mellan olika delstater)