Det danska kommunalvalet blev ett svårt bakslag för Fremskridtspartiet, skatteprotestpartiet som grundades av Mogens Glistrup. Fremskridtspartiet splittrades för några år sedan då partiledaren Pia Kjaersgaard och några av hennes meningsfränder bildade Det Danske Folkeparti. Det nya partiet fick mellan sex och sju procent av rösterna i kommunalvalet, trots att de bara ställde upp i drygt hälften av landets kommuner. Det Danske Folkeparti tog röster från Fremskridtspartiet och Socialdemokraterna i första hand. Det gick riktigt uselt för Fremskridtspartiet som bara fick 1,7 procent av rösterna, under den danska tvåprocentsspärren för representation i Folketinget.

Fremskridtspartiet står för en modern internationellt orienterad linje där minskning av statens inflytande och skatterna står högst på dagordningen. Fremskridtspartiet är också – i motsats till Det Danske Folkeparti – anhängare av Danmarks medlemskap i EU.

Det Danske Folkeparti däremot har en utpräglat nationalistisk inställning, där den viktigaste frågan varit hur man ska bli av med bekvämlighetsflyktingarna i Danmark. De är nu inte på långa vägar så många som i Sverige och antalet har inte ökat särskilt mycket under de senaste åren. Men icke desto mindre räckte det till ett politiskt genombrott för det nya partiet.

Pia Kjaersgaard är erkänt skicklig som massmediapersonlighet och har även visat framfötterna i de politiska korridorerna på Christiansborg, där hon tidigare (när det parlamentariska läget var annorlunda) gav Fremskridtspartiet ett praktiskt politiskt inflytande som aldrig kunnat matchas av Fremskrittspartiet i Norge eller Ny Demokrati i Sverige. Hon fick ett starkt genomslag för det nya partiets politik i valkampanjen, vilket var särskilt anmärkningsvärt eftersom den enda frågan som partiet spelade på var flyktingfrågan, ett något udda val av politisk huvudfråga när det gäller ett kommunalval.

Även Fremskridtspartiet är ett parti med ett utpräglat rikspolitiskt program, som inte borde ha mycket att hämta i ett kommunalval. Folketingsval ska hållas senast i september 1998, men i Danmark är det vanligt med förtida val, så en ny valkampanj kan bryta ut när som helst.

Danmark har, näst Sverige och Nederländerna, världens högsta skattetryck och landet behöver därför mer än andra ett parti som går till radikalt angrepp mot stora offentliga utgifter. Istället fick nu landet i kommunalvalet ett ganska stort parti som vill införa fler regleringar och mer Storebrorsfasoner.