Contra har inget nytt att tillföra vad gäller attentatet i Stockholm i fredags. Vi har inga patentlösningar på vad som ska göras åt problemet med islamistiska extremister. Vi tycker till och med att det är olämpligt att komma med förslag som dyker upp i ett läge av allmän affekt och i ett läge då vare sig polis, politiker eller allmänhet har en fullständig bild över hur attentatet blev möjligt och varför attentatsmannen genomförde det.

Dock ska vi motsäga oss själva genom att referera till några av de regler som gäller i Norge. Och fråga oss varför det inte är möjligt att överväga liknande regler i Sverige.

I Norge är det ett lagbrott att försöka ansluta sig till en terrorgrupp som IS. I Sverige är det fullt tillåtet och en färsk lagskärpning gör det visserligen förbjudet att delta i krigföring på IS sida, men de få som åtalats har i flera fall frikänts för att de utfört andra uppgifter åt IS. Även om alla vet att de deltagit i striderna, har det varit svårt att bevisa detta inför domstol. I Norge dömdes så sent som häromveckan en man som försökt bli medlem i IS till fängelse i två år och tio månader. Den man som försökte rekrytera mannen ifråga fick hela nio år i fängelse. I Norge har man åtalat 20 av 40 återvändare från IS. I Sverige har man lyckats fälla två av 150 återvändare, och anledningen till den fällande domen var att de dömda avslöjades med att ha ett USB-minne med en film på hur de deltog i en halshuggning i Syrien.

Med detta sagt ska dock tilläggas att Norge sedan många år sitter med en irakisk terrorist vid namn mulla Krekar på halsen. Mulla Krekar står på FNs terroristlisa sedan 2006 och har avtjänat ett flerårigt fängelsestraff för hot mot Norges statsminister Erna Solberg (hon var inte statsminister när hotet uttalades). Mulla Krekar har också nekats uppehållstillstånd och dömts till utvisning. Ett av den norska regeringens två koalitionspartier hade till och med som vallöfte att verkställa utvisningen av mulla Krekar vid Stortingsvalet 2013. Men mullah Krekar finns kvar i Norge. Så Norge kanske inte är någon förebild trots allt.