”Riksdagsledamot skrev under rasistiskt upprop”, hette rubriken i en artikel i Expressen den 2 juni. Den var skriven av en herre vid namn Fredrik Engström.

I artikeln finns inte ett ord om rasism, men däremot påstås att riksdagsledamoten Sten Andersson har skrivit under ett upprop där han anser att flyktingfientliga röster tystas ner. Men inte heller det säger Sten Andersson, utan: Det är inte accepterat att ha kritiska synpunkter om vår flyktingpolitik. Det måste finnas ett utrymme för det fria ordet.

Genom att bland uppropsundertecknarna räkna upp ett antal beskrivna – men inte namngivna – personer som förefaller vara av tvivelaktigt slag ska Sten Andersson ytterligare kopplas ihop ihop med rasister. Sådant kallas ”guilt by association” och används när argumenten tryter. Man skulle till exempel lika enkelt kunna koppla ihop Olof Palme med nationalsocialismen, eftersom Nordiska Rikspartiet rekommenderade sina medlemmar att rösta på honom när det begav sig. Eller man skulle kunna koppla ihop den högerinriktade tidskiften Salt med i stort sett alla vänsterextremister som finns här i landet eftersom Salt-redaktören Jonas De Geer skrivit under samma upprop om Serbien som gamle vänsterpartiledaren C H Hermansson, arbetarpartiet kommunisternas ledare Rolf Hagel, Jan Guillou, Göran Greider med flera.

Att använda starka ord som ”rasist” och ”flyktingfientlig” på lösa boliner och utan täckning är ett allvarligt angrepp mot den nödvändiga fria debatten om till exempel flyktingpolitiken. Det är faktiskt ett angrepp mot demokratin. Använder man ord på det sätt som Fredrik Engström och hans rubriksättare gör devalverar man ordens innebörd till ingenting. Och snart skrattar folk åt löjliga beskyllningar om rasism. Då har man gjort rasisterna en stor tjänst.