Polisen kan knappast berömmas för att göra en stark insats mot brottsligheten. Trots att vi sedan Alliansregeringen tillträdde fått nästan 3000 fler poliser har antalet uppklarade brott sjunkit.

Särskilt uselt har det varit när det gäller vänsterterroristernas och “djurrättsaktivisternas” framfart. De har i stort sett kunnat göra vad som helst. Dussintals pälshandlare har fått lov att slå igen butiken efter trakasserier från vänsterextremister. Polisen har i stort sett inte gjort någonting för att skydda en laglig näringsverksamhet. I de enstaka fall när saken gått till rättslig prövning har domstolarnas politiskt tillsatta nämndemän utdömt löjligt låga straff, de har spottat på både lagen och rättvisan. Samma gäller attackerna mot landets minkfarmer. Tiotusentals djur har släppts ut till en säker död i en natur som de inte klarar av. Nästan ingen har dömts, trots videofilmer och annan tung bevisning.

Också när det gäller vänsterextremisternas fysiska terror mot meningsmotståndare har Polisens insats varit skral. Göteborgs-Posten analyserade 2009 180 till polisen anmälda brott begångna av vänsterextremister. 179 var ouppklarade, det 180:e hade filmats av extremistorganisationen AFA och lagts ut på nätet, vilket faktiskt ledde till fällande dom för en person av dussintalet inblandade. Göteborgs-Posten kunde enkelt identifiera många misstänkta vars telefonnummer inte ens spårats av Polisen och som än mindre kallats till förhör (se vidare artikeln “Vänsterns våldsverkare går fria” i Contra nummer 1 2010). Ett av offren för vänsterterrorn var dåvarande moderate riksdagsledamoten Göran Lindblad, en annan chefsrådmannen vid Migrationsdomstolen i Göteborg.

På morgonen tisdagen den 19 november i år hände något anmärkningsvärt. Polisen slog till mot vänsterterroristerna. Aktionen var samordnad mellan Polisen i Eskilstuna, Västerås och Stockholm. Det hela kallades internt “Operation Eskil”, vilket indikerar var problemen är värst. I Eskilstuna. Tillslaget gjordes på 13 ställen (bara två i Stockholm). Nio personer greps, flertalet av dessa anhölls och hur det blir med häktning återstår att se när detta skrivs. SÄPO menar att den hårda kärnan av våldsinriktade vänsterextremister i det här området uppgår till bara 15-20 personer. Men de har fått härja ostört länge. En person har åtalats för att ha stuckit en kniv i en meningsmotståndare och punkterat hans lunga. Han fick livshotande skador, men överlevde. Vid rättegången frikändes ynglingen för mordförsök (med motiveringen “nödvärn”), men fälldes för att ha vandaliserat ett radhus i Eskilstuna. Det blev villkorlig dom och 40 dagsböter. Extremisten nekade, men hans DNA fanns på blod som hittades på en sönderslagen fönsterruta.

Eskilstuna-Kuriren konstaterade den 3 oktober att många av extremistbrotten i Eskilstuna var kända av Polisen utan att utredas. De togs inte på allvar. En medlem i Liberala Partiet slogs ned på öppen gata i Eskilstuna (han bodde i Strängnäs och var på väg till tåget för att åka hem efter ett möte med partikamrater i Eskilstuna). Mannen fick köras till sjukhus. Inga utredningsresultat från Polisen. Trots en vänsterextremistisk film på nätet.

Andra attacker har skett mot socialkontor (!), bemanningsföretag (som inte bör få finnas enligt vänsterextremisterna) och till och med LO-borgen i Stockholm. Politiska meningsmotståndares föräldrar har fått sina bilar sönderslagna. Lägenheter har slagits sönder, ammoniak kastats in genom brevinkast och så vidare. I en del fall har det rört sig om demokratiskt valda representanter för folket i kommunfullmäktige (vartill kommer attackerna mot riksdagsmannen Göran Lindblad!). Resultatet: Inga fällande domar, utom den ovan nämnda villkorliga domen.

Nu har Polisen alltså äntligen gjort något. Resultatet blev beslagtagna vapen (spjut, brandbomber med mera). Frågan är om Polisen förmår föra utredningarna vidare och om åklagarna törs åtala. De vet vad som väntar om de gör sin plikt som åklagare.

Media har bevakat gripandena av terroristerna i Västerås och Eskilstuna, men i huvudsak framställt det som en del i “kriget” mellan vänsterextremister och nationalsocialister. Det är en felaktig beskrivning. Vad har Liberala Partiet (en nyliberal organisation) med nationalsocialister att göra? Eller vad har en moderat riksdagsman med nationalsocialismen att göra? Och alldeles oavsett det, har inte nationalsocialister samma rättigheter som vi andra att uttrycka sina åsikter? Yttrandefriheten gäller alla och är allra viktigast för dem som har avvikande åsikter.

Polisen har gjort ett uselt jobb – åtminstone tidigare. Media har gjort ett ännu uslare.