Trippelmördaren Annika Deasy (även känd under namnet Östberg) har kommit till Sverige. Hon tillbringar åtminstone första natten på Hinsebergs kvinnofängelse. Det lär bli fler nätter bakom galler, men risken är att de inte blir så många.

Annika flyttade till USA med sin mamma som tioåring. Hon strulade redan som 12-åring. Började tidigt stjäla och umgås i knarkkretsar. 1972 knivmördade hon en man i sin lägenhet. För det fick hon bara ett kort straff. Redan innan de två sista morden begicks hade hon levt nära två tredjedelar av sitt liv i USA. 1981 planerade hon rån på en restaurangägare, Joe Torre, tillsammans med sin pojkvän Bob Cox. Medan Annika låtsades plocka fram stulet kött ur bakluckan sköt Cox Torre och de två tog hans välfyllda plånbok (han skulle ju köpa stulet kött kontant). Under flykten efter mordet fick paret punktering och polisen Richard Helbush stannade för att hjälpa till. Det var det sista han gjorde. Cox sköt Helbush sedan Annika distraherat honom. Paret tog Helbush plånbok, gömde kroppen och flydde i polisbilen. Nu blev de jagade av polisen på riktigt och det uppstod en eldstrid som dirigerades av Annika. Helbush skötte dock vapnet, som laddades om av Annika. Paret blev gripna sedan Cox skottskadats. Cox hängde sig i fängelset och Annika skyllde på att det var Cox som höll i vapnet, men domstolen slog fast att det var Annika som var den drivande. Cox hade, i motsats till Annika, varit alltför påtänd för att ha kunnat dirigera morden.

När Annika Deasy fick livstid eller minst 25 år var det ett efter kaliforniska förhållanden milt straff. Det normala för ett dubbelmord, varav ett av offren var polis, skulle ha varit livstid utan möjlighet till frigivning eller döden. I Sverige hade livstid varit självklart. Från den så kallade Malexander-domen vet vi att det krävs betydligt mindre än i fallet Deasy för att döma till livstid i Sverige. Det var en av de tre livstidsdömda som sköt polismännen i Malexander, Jackie Arklöf. De två övriga, Tony Olsson och Andreas Axelsson, dömdes ändå till livstid. Axelsson deltog inte alls i det avslutande mordet, han låg då skottskadad och utslagen i rånarnas bil.

Ingen av de tre som dömdes för morden i Malexander har fått något tidsbestämt straff. När frågan om detta tagits upp har de mördade polismännens familjer fått komma till tals. På samma sätt som familjen Helbush fått komma till tals i USA. Helbush dotter som blev utan pappa redan som liten flicka vill inte gärna se sin pappas mördare på fri fot. Möjligen kan hon förlika sig med att hon släpps när hon garanterat aldrig kan komma tillbaka till USA. Men det är naturligtvis en spekulation.

Sverige har dyrt fått betala Annika Deasys brott. Genom ett långvarigt diplomatiskt arbete för att få henne överförd till Sverige och nu senast genom att Kriminalvården chartrade en privatjet för en halv miljon kronor.

Självklart är Annika Deasy något av en feministisk ikon i det här landet. Hon har ju mördat tre karlar. Amerikaner dessutom. Nu skulle det inte förvåna om hennes straff tidsbestäms i expressfart. Hon kommer sedan att kunna leva på socialbidrag i Sverige i hela sitt återstående liv.