Det mesta pekar på att Joe Biden kommer att vinna den officiella rösträkningen med minimal marginal (Contras bedömning är att Biden får 270 röster i elektorskollegiet mot Trumps 268). Men betyder det att väljarna verkligen röstade på Biden i tillräcklig utsträckning? Inte alls. En tumregel i USA är att Republikanerna behöver vinna med minst fem procentenheter för att det inte ska vara möjligt att fuska bort det verkliga valresultatet.

Det här har en gammal historia. Redan vid presidentvalet 1960 stod det klart att familjen Daleys (och särskilt då borgmästaren Richard J. Daley) politiska organisation i Chicago fuskat till sig en majoritet av rösterna i Illinois, vilket avgjorde hela presidentvalet det året. Kennedy visste vad som hänt, liksom Nixon. Nixon förklarade storsint att det var viktigare att landet hade en president än att det var just han som blev president och avstod från juridiska åtgärder. Nixon kom tillbaka 1968 och valdes till president och vid valet 1972 vann han en av de största segrarna någonsin i ett amerikanskt presidentval.

På Contras Facebooksida hade vi en kontinuerlig uppföljning av rösträkningen. Vi hämtade siffror om kandidaternas andelar av räknade röster och hur stor andel av rösterna som räknats. Till vår förvåning upptäckte vi att åtskilliga delstater slutade att räkna röster på natten (olika delstater har olika regler). När rösträkningen kom igång igen den 4 november intresserade oss särskilt en del inte färdigräknade delstater. Första resultatet för Wisconsin efter upptagandet av rösträkningen visade att antalet räknade röster ökat från 94 till 95 procent. Men det visade också att Biden gått om Trump och tagit ledningen, en förändring som kunde ske bara om Biden fått mer än 100 procent av den räknade procentenheten av rösterna. Sedan har vi förstått att något liknande inträffade i Michigan (se diagrammet).

Vi kan inte räkna med att den officiella räkningen är pålitlig. Och blir det omräkning (som i Wisconsin där Trump har begärt det och kommer att få det eftersom skillnaden i det officiella resultatet ligger under en procent, närmare bestämt på 0,7 procent). Men är det riktiga röster som kommer att räknas om, det får vi aldrig veta.

Vi har sett i ett antal underutvecklade länder att rösträkningen avbrutits och sedan satts igång igen med helt andra startsiffror än de som gällde när rösträkningen avbröts. Det är beklämmnde om det ska gå till på samma sätt i USA.