De amerikanska ”mellanårsvalen” brukar vara en seger för det parti som inte kontrollerar Vita huset. Så blev det inte den här gången. Visserligen ser Republikanerna ut att ta hem Representanthuset (för närvarande är ställningen 208-185 till Republikanernas fördel, det behövs 218 platser för att vinna majoritet. I senatsvalet står det 49-48 till Republikanerna med tre delstater kvar (Nevada, som kan hamna hos Republikanerna, Arizona som kan hamna hos Demokraterna och Georgia, där det blir omval den 6 december eftersom ingen av kandidaterna fick 50 procent av rösterna (demokraten Raphael Warnock fick 49,4 procent och republikanen Herschel Walker 48,5 procent).

Det gick inte tillräckligt bra för Donald Trumps skyddslingar för att han ska stärka sin ställning inför nomineringarna till presidentvalet 2024. Bra gick det däremot för den icke Trump-anknunte republikanen Ron De Santis, omvald guvernör i Florida med 19,4 procentenheters försprång.

Det är nog så viktigt om Republikanerna tar hem Representanthuset, vilket kan stoppa många av Joe Bidens sämre lagförslag. Men en fortsatt Demokratisk kontroll av senaten med 50-50 och vicepresidentens utslagsröst kan leda till att demokraterna kan genomdriva en rad mindre lämpliga utnämningar.

Alltfler (också demokrater) tycker dessutom att Joe Biden är för gammal för att ställa upp 2024 (då han fyller 82 år). Det mest sannolika är alltså att vi till presidentvalet 2024 inte får se en upprepning av Trump mot Biden från 2020. Med ingendera på valsedeln.