“Högerextremisten” som var vänsterextremist

Aftonbladet har blivit Sveriges största tidning genom att slänga ut de politiska propagandaflosklerna från nyhetssidorna (på ledar- och debattsidorna är situationen fortfarande lika bedrövlig som tidigare). Dessutom har anrättningen kryddats med en rejäl dos privatekonomi och sex. Mycket få socialdemokrater tycker trots allt att “det är häftigt att betala skatt” och om sanningen ska fram är det nog fler potentiella läsare som är intresserad av sex än av politik.

Under senare tid verkar det dock dessvärre som om Aftonbladet är på väg tillbaka till de gamla hjulspåren. Om de fortsätter den vägen lär det inte dröja innan positionen som Sveriges största tidning återigen är förlorad. Vi ska ta upp ett exempel här.

I Malmö inträffade en tragedi den sista mars. En 72-årig kvinna blev ihjälslagen. Hennes 31-årige son anmälde att han hittat sin döda mamma i hennes lägenhet. Polisen beslöt så småningom att anhålla sonen som misstänkt för mordet – och han har senare också häktats. Än är dock polisutredningen långt ifrån klar och det finns bara misstankar mot sonen, inga bevis.

Smaskigt för kvällspressen. Det går att göra pengar på saken. Stora rubriker. Löpsedlar.

Aftonbladet vill ta också politiska poäng. På en helsida den 2 april skriks det ut “Journalisten var högerextremist”. I själva verket var mannen dock vänsterextremist. Först ledande inom den radikala kårvänstern i Lund och senare primus motor bakom ett lokalt vänsterradikalt parti, “Kulturradikalerna”, som inte (men nästan) lyckades ta sig in i kommunfullmäktige i Lund vid valet 1994. Mannen var också redaktör för en vänsterradikal kulturtidskrift och skrev som frilansare bland annat artiklar om vänsterorienterade knarkliberaler i USA.

Vi vill särskilt understryka att det inte är klarlagt vem som är skyldig till mordet i Malmö. Om det är sonen eller någon annan. Det vi skriver ska uppfattas för vad det är, kritik mot Aftonbladets nyhetsvärdering, inte någon rapportering om ett tragiskt mord.
Vänsterextremisten som blev högerextremist i Aftonbladets rubriksättning

Mannen deltog en gång, den 30 november 1985, i en Karl XII-demonstration i Lund. Han har varken förr eller senare deltagit i några högerorienterade politiska aktiviteter. Om man nu kan kalla en Karl XII-demonstration för högerorienterad. Tvärtom har han i en intervju (i Göteborgs-Posten), som Aftonbladet citerar ur, berättat att han sedan många år är aktiv motståndare till 30 novemberföreningen och aktiv i ett vänsterradikalt kårparti. Den delen av intervjun citeras taktiskt nog inte av Aftonbladet. Dock nämner Aftonbladet att mannen numer var vänsterradikal, men vilket intryck ger artikeln ovan (vi har valt att klippa bort undre delen av bilden, där mannen framträder med svenska flaggan).

Aftonbladet behövs för att vi ska få veta hur en politisk lögnmaskin ska slipas.

Vem mer än Aftonbladet kan för övrigt anse att en Karl XII-demonstration är högerorienterad? Idag är många av deltagarna i sådana demonstrationer skinnskallar med socialistiska övertygelser – nationalsocialistiska må vara. De hyllar den kung som spelade bort det svenska stormaktsväldet. Om det finns någon kung som en sann svensk nationalist tycker illa om är det naturligtvis Karl XII. Men varken Aftonbladet eller skinnskallarna förmår tänka längre än näsan räcker.