I veckan drabbades Afghanistan av tragedin att talibanerna kom tillbaka till makten. Sist talibanerna hade makten – 1996-2001 – förde de Afghanistan tillbaka till Medeltiden. Dessutom fick internationella terrorister som al-Qaida härja fritt med Afghanistan som bas (bland annat som bas för attackerna mot USA den 11 september 2001).

Den afghanska staten har visat sig vara sällsynt inkompetent på att försvara sin existens och afghanerna har knappt med ett skott försvarat sina egna rättigheter. Är den som inte försvarar sig när det handlar om ett frontalangrepp mot sin egen frihet värd att behålla den?

Under talibanväldet skulle kvinnor ha heltäckande kläder (burqa), musik förbjöds, flickor fick inte gå i skolan och män fick inte ge kvinnor sjukvård, vilket med tanke på sjukvårdskunskapernas utbredning i landet innebar att de flesta kvinnorna inte fick någon sjukvård alls.

Under de senaste dagarna har en del ledande talibaner försökt uttrycka sig mer inställsamt så att Väst inte ska vända ryggen till direkt. Svenska media har huggit på betet och du får till exempel veta att flickor nu minsann ska få gå i skolan. Men de ska bara få lära sig sådant som flickor kan ha nytta av (kanske att läsa Koranen, det ingick dock inte vad flickor skulle syssla med förra gången talibanerna hade makten).

Än så länge är uppgifterna från Afghanistan tunna och motstridande. Det hävdas dock att talibanerna går från hus till hus för att leta efter fiender och att de tvingar kvinnor att ta på sig burka. Det återstår att se hur det går med detta på sikt. Det mesta talar dock för att det är centrala inslag i den kultur som talibanerna företräder, så varför skulle de överge dem när de nu tagit makten?

Talibanerna i utlandet baserade ledare har besökt både Ryssland och Kina och bägge länderna har uttryckt sitt gillande, mest säkert för att den tidigare regeringen har varit så beroende av Väst.

Men kommer Kina verkligen att i längden kunna upprätthålla förbindelser med en starkt islamistisk regim när ett av Kinas egna ledande problem är de muslimska uigurernas strävanden i Sinkiang (Xinjiang)-provinsen i Kina. En miljon uigurer har placerats i läger och det väller in han-kineser för att minska det muslimska inflytandet i området. Kinesiska kommunistpartiet är strikt ateistiskt och politiken har riktat sig mot muslimer, buddhister och kristna. Vem tror att de plötsligt skulle byta sida? Men de griper naturligtvis gärna chansen att tjäna en slant och att förnedra Väst.

Med Ryssland förhåller det sig annorlunda. Det finns betydande muslimska minoriteter inom Ryssland och Vladimir Putin suger säkert gärna åt sig alla möjligheter att förödmjuka Väst och passar dessutom gärna på att sprida desinformation. Tro inte på uppgifter med Ryssland som källa. Som till exempel att den flyktade presidenten Ashraf Ghani plockat med sig 160 miljoner dollar i kontanter på sin flykt. Förutom att källan till uppgifterna är rysk finns det anledning att ifrågasätta att det över huvud taget skulle finna så mycket amerikanska dollar samlade på ett ställe i Afghanistan.

Foto 2010: Jan Chipchase, Wikipedia