I veckan som gick besökte Adam Michnik Sverige. Han är en hjälte från det Kalla Kriget. Han har betalat sin rakryggade politiska hållning med sammanlagt sex år i polskt fängelse. Idag är han chefredaktör för Polens näst största tidning, den största seriösa (Gazeta Wyborcza) med en upplaga på 700 000 exemplar, dubbelt upp mot den största svenska tidningen. Michnik började sin tidningsbana med att starta underjordiska tidningar som trycktes och distribuerades illegalt. Idag är han landets främste publicist.

Det var Kjell Albin Abrahamsson som ställde frågorna till Adam Michnik när han förra veckan framträdde på ABF-huset i Stockholm. Hur känns det att sitta i fängelse för sin politiska övertygelse (fängelsevistelserna var uppdelade på fyra omgångar)? Så här tjugofem år efter den sista fängelsevistelsen kunde Michnik se lätt på saken: Det var bra på fängelset. Ingen sprit, inga brudar och inga telefoner. Han kunde ägna sig åt att förkovra sig genom studier. Han hade erbjudandet att skriva under en bekännelse för att bli fri (många polska dissidenter skrev under en bekännelse och skickades utomlands, regimen drev politiken att det var bäst att gör sig av med dem som var besvärliga). Idag säger Michnik att han är nöjd med att han stod emot. Men han vill inte klaga på dem som inte klarade det. Han tackar Gud för att han själv inte gav efter. Och förhållandet att många inte gav efter bidrog verksamt till att Polen – och hela Östeuropa – blev fritt.

Michnik fick frågan om hur han såg på Jan Guillous avslöjade samarbete med KGB. Han kände i och för sig inte till den saken, men han uttalade sig rent principiellt med att de spioner han mötte i fängelset var av en annan sort än de vanliga fångarna. Spionerna lärde sig snabbt att bli kollaboratörer med fångvaktarna.

Ibland framförs idén att kommunismen är en bra idé men att dess genomförande hittills alltid varit dålig. Michnik hade ingen förståelse för sådana tankar. Kommunismen är en dålig tanke från början. Men glöm inte den kristna tanken att skilja syndaren och synden. Hata synden, men älska syndaren!

Kjell Albin Abrahamsson ställde frågan varför det inte finns några rester av kommunistpartiet i Polen – det parti som har sina rötter i det gamla kommunistpartiet fick 7 procent i senaste valet, men det partiet är för Polens medlemskap i EU och NATO, det har föreslagit platt skatt (ingen progressivitet) osv. Michnik såg det partiet som en ren maktorganisation. De – och inte heller de sista kommunistiska ledarna i Polen – hade haft några idéer som riktmärken, deras enda mål var att skaffa sig en maktposition så att de kunde styra landet. Lyckligtvis har de inget inflytande alls i dagens Polen.