Idag är det den amerikanska nationaldagen, Independence Day.

Samtidigt är det kris inför det amerikanska presidentvalet den 5 november, om fyra månader. Svenska medias favorit, Joe Biden, presterade uselt mot Donald Trump i en TV-debatt i veckan.

Många har ansett att Biden bör kasta in handduken, eftersom USA behöver en starkare och mer dynamisk president än Joe Biden. Efter debatten har Donald Trump tagit en ledning på 6 procent i opinionsundersökningarna och han bör vinna i flertalet ”vågmästarstater”.

Men är alternativet bättre? Donald Trump kommer, om han blir vald till president, vid mandatperiodens slut att vara äldre än vad Biden är idag. Han har dessutom en ganska dubiös inställning till Ukraina och USAs stöd till Ukraina. Han har lovat att ordna fred på en dag, men kan han nå det utan att göra orimliga eftergifter till Vladimir Putin och Ryssland?

Biden kommer knappast att ge upp idag, den 4 juli. Men kanske någon av de närmsta dagarna?

Demokratiska partiet får svårt att kringgå vicepresidentkandidaten Kamala Harris, även om hon har ännu sämre opinionssiffror än Joe Biden. Hon framställer sig själv som afroamerikan, men har en jamaicansk pappa och en indisk mamma. Bägge var akademiker, pappan professor i nationalekonomi och mamman genforskare.

Bild: Amerikanska självständighetsförklaringen undertecknas.