Contra nummer 6 2017 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Kristna flyktingar trakasseras i Sverige

Rapporter och studier visar att kristna, i större utsträckning än andra religiösa grupper, är utsatta för hatbrott. Kristofober, som utför förföljelser och trakasserier mot kristna, pekas aldrig ut. Däremot görs det markeringar mot de människor som anses vara islamofober och/eller antisemiter.

Finn Bengtsson
– Riksdagens självständiga röst

Finn Bengtsson, medicinprofessor från Linköping, har varit medlem i Moderaterna under 48 år. Under de senaste 11,5 åren har han varit ledamot i Riksdagen. Sedan regeringsskiftet 2014 har han varit en av de få som utåt sagt sin mening om bland annat Decemberöverenskommelsen. Vilket lett till ”kompanistryk” från partigruppen i Riksdagen. Han är kritisk mot hur riksdagspartierna fungerar. Contra har fått ett samtal med honom i Riksdagen.

I Putins Ryssland

Masha Gessen berättar om att hon blev uppringd av Vladimir Putin som ville ordna ett möte eftersom hon inte skickat en reporter som bevakade Putins glidflygning med tranor. Hon arbetade då som redaktör vid den välrenommerade ryska facktidskriften Vokrug Sveta. Idag har hon lämnat Ryssland och bor i New York. I dagarna släppte hon en ny bok om Ryssland: Framtiden är historia: det totalitära Rysslands återkomst

Låt dig inte luras av Bitcoin

Många har under de senaste åren tjänat grova pengar på Bitcoin. I vissa liberala kretsar har man sett Bitcoin som ett sätt att komma undan otillbörlig statlig inblandning i valutasystemet. Men framför allt är det kriminella som sett möjligheterna med Bitcoin. Bitcoin är en koloss på lerfötter. Idag är alla Bitcoin på marknaden värda 1.000 miljarder kronor. Imorgon kan de vara helt värdelösa. Läs artikeln här!

ÖB Micael Bydén: ”Neutralitetspolitiken är död”

–Krigsrisken är just nu inte överhängande, men situationen präglas av allvar. Så valde överbefälhavaren (ÖB), general Micael Bydén, att sammanfatta läget när han inför en stor och intresserad publik föreläste om försvarsmaktens verksamhet och uppgifter på Hagabergs folkhögskola i hemstaden Södertälje den 4 oktober.

Aurora 17 – äntligen en riktig manöver

Under tre veckor i september 2017 så genomförde Försvarsmakten en försvarsövning kallad Aurora 17. Sammanlagt så deltog 20 000 soldater från samtliga vapenslag och från ett antal andra länder, bland annat USA och Frankrike. Övningen utspelade sig på olika ställen i landet. Dels i Göteborg, i Mälardalen och på Gotland. Contra-medarbetaren Jonas Bohman var med.

Att skydda sig mot falska nyheter

Contras medarbetare i Washington har i ett par artiklar under det gångna året belyst hur yttrandefriheten sitter trångt på de amerikanska universiteten. Nu börjar samma fenomen dyka upp i Sverige (se Sverige-Nytt i detta nummer av Contra). USA brukar ligger före i utvecklingen, så var det även denna gång. Den här gången tittar Allan C. Brownfeld på ”falska nyheter” och hur man försvarar sig mot dem. De ”falska nyheterna” diskuteras visserligen en hel del i Sverige, men de konkreta exemplen hittar vi i USA och Storbritannien, där försök gjorts att påverka presidentvalskampanjen och Brexitomröstningen (bägge 2016). Vad kan man göra för att skydda sig? Möjligheterna att skydda sig ligger till stor del hos oss själva!