Contra nummer 6 2015 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Anastasia Lin

Omslagsbilden på detta nummer av Contra visar Miss World Canada, Anastasia Lin. Hon vägrades inresa till Kina för att delta i Miss World-tävlingen på den kinesiska ön Hainan. Hon är nämligen anti-kommunist och kräver demokrati och mänskliga rättigheter för sina landsmän i Kina. Anastasia är född i Kina och hennes pappa bor fortfarande kvar där.

Ledare:
Vad skulle vi göra om vi var statsminister?

Vi är många som går omkring och klagar över hur Sverige idag sköts. Contra har nu fått frågan – vad skulle vi ha gjort eller göra om vi var statminister. Det behövs naturligtvis lite eftertanke och en förutsättning med majoritet i riksdagen. Men i detta nummer av Contra finns några tankar om immigration, energi. försvar, familj, arbetsmarknad, regeringsfrågan, bostadsmarknaden, åldringsvården, miljön, jämställdhet och religion.

Klimatextremismen kostar, av C G Holm

Jorden är fem miljarder år gammal. Människoliknande varelser har funnits i fem miljoner år och vår egen art, Homo Sapiens, i cirka 200000 år. Industrialismen är 150 år gammal. Tidigare klimatförändringar måste ha förorsakats av annat än människan.

På sitt sätt är det märkligt att klimatet fortfarande skiftar på en fem miljarder år gammal planet. Man kunde tänka sig att utvecklingen skulle ha stabiliserats med tiden. Men det finns en hel del faktorer som gör att klimatet varierar. Den viktigaste har inte ens med jorden att göra, det handlar istället om solen. Därtill kan vi lägga faktorer knutna till jorden (geotermisk energi, havsströmmar, vulkanutbrott, moln med mera). Det finns en rad faktorer som genom årmiljonerna har påverkat jordens klimat, sedan långt innan homo sapiens tillkommelse.

Putin växlar från Luhansk till Latakia,
av Frank Gordons

President Putin tycks dra ner på trycket mot Ukraina. Sanktionerna biter. Istället har han engagerat sig för sin syriske vän, diktatorn Bashar al-Assad,

Religiös och politisk extremism, islamism och kommunism,
av Kjell Albin Abrahamson

Kulturförstörelsen förenar den religiösa och den politiska fanatismen. Terrorn gör det också. Liksom att de är munkavlar för det fria ordet. Speciellt för islamismen är att den är kvinnoförtryckande och vetenskapsfientlig.

Media och säkerhetspolisen jagade borgerliga antikommunister under Kalla kriget,
av Bertil Häggman

Bertil Häggman berättar om hur han jagades i media under det Kalla kriget och hur det ledde till att SÄPO hörde av sig. De hade ju skyldighet att kolla om pressens lögner till äventyrs innehöll någon sanning som var intressant för dem.

Ljusets fiender. När kommunism och islamism gör gemensam sak, av Tommy Hansson

Varför resulterar den västerländska självkritik som är den europeiska civilisationens motor, så ofta i stöd för totalitära rörelser och ideologier?

 

KGB-museet i Tallinn, av Géza Molnár

Contra besöker KGB-museet på hotell Viru i Tallinn, den 23 våning där all avlyssningsutrustning kontrollerades under kommunisttiden

Krisen på mjölkmarknaden,
av Jonathan Norström

Nästan en mjölkgård om dagen läggs ner i Sverige. Trots att förutsättningarna för mjölkproduktion är bra i Sverige. Byråkrati, politik och Arlas monopolliknande ställning ligger bakom utvecklingen, som hotar den svenska självförsörjningen av livsmedel. Läs artikeln här!

Om en borttappad sko och ett spionöde med svenska kopplingar,
av Tommy Hansson

Under stor uppståndelse hoppade de spionerande makarna Petrov av i Melbourne i Australien. En av de stora spionaffärerna under det Kalla kriget.

Häcklarnas veto,
av Allan C. Brownfeld

I USA har den politiska korrektheten gått så långt att yttrandefriheten stryps för den som inte har de för stunden godkända åsikterna att framföra. Somliga ämnen blir förbjudna och somliga talare blir förbjudna. Och det på det som borde vara yttrandefrihetens viktigaste plattform. De fria universiteten. Minoritetsgrupper hindrar majoriteten från att uttrycka sin mening!

Dessvärre har vi sett liknande tendenser i Sverige. Här är det i första hand feminister som (ibland dessvärre framgångsrikt) försöker stoppa uttalanden som inte faller dem på läppen. Men vi ser också andra frågor där det blåser snålt. Särskilt i den så kallade ”identitetspolitikens” spår.

 

Romer i Sverige,
av C G Holm

Karl-Olov Arnstberg är pro-fessor emeritus i etnologi vid Stockholms universitet. Han har skrivit flera böcker om romer/zigenare och var tidigare ansedd som en av de främsta experterna inom området. Nu har det dock visat sig att hans åsikter inte längre är politiskt korrekta och därför ses han av det politiska etablissemanget inte längre som den expert på området han är.