Contra nummer 6 2007 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Cirkus Reinfeldt och regeringens svek
av Tommy Hansson

Ännu är det kanske för tidigt att döma ut alliansregeringen efter endast 16 månader vid makten. Nästa val inträffar trots allt inte förrän hösten 2010. Ändå måste borgerligt sinnade människor sätta en rad frågetecken inför den regeringspolitik som hittills förts och som resulterat i katastrofala opinionssiffror och uselt väljarförtrooende. Huvudkritiken för den förda politiken drabbar naturligtvis i första hand statsminister Fredrik Reinfeldt. På område efter område har den moderatledda regeringen inom Allians för Sverige svikit sina egna och kärnväljarnas ideal.

Sossarnas betongvälde står starkt

1972 utkom på svenska den brittiske journalisten och författaren Roland Huntfords bok The New Totalitarians i svensk översättning med titeln Det blinda Sverige. Boken var en skarp vidräkning med det svenska samhället, det första i världen som enligt författaren var på väg att med fredliga medel under ledning av socialdemokratin omvandlas i totalitär riktning. Huntford betonade den svenska åsikts- och opinionsbildningens ensidighet och rädslan för avvikande meningar och tyckte sig i svensk historia, med början från Gustaf Vasas tid, spåra konflikträdsla, benägenhet för samförstånd samt en tendens att lyda överheten. Det som idag – även med borgerlig regering – är sossarnas betongvälde.

Till minne av kommunismens offer
av Allan C. Brownfeld

I september 2006 togs i Washington de första spadtagen till ett minnesmonument över de miljoner människor som mördades av kommunistiska regimer. Valda tjänstemän och representanter för The Victims of Communism Memorial Foundation, som grundades 1994, tog spadar i sina händer för att officiellt påbörja projektet som är en gemensam ansträngning mellan dussintals organisationer och individer. Monumentet kunde sedan uppföras i juni 2007.

Enda kungariket i Himalaya satsar på demokrati
av C G Holm

I Himalaya har det funnits ett flertal kungariken genom seklen. Mustang var ett buddhistiskt kungarike grundat 1350, men erövrat av Nepal i slutet av 1700-talet. Kommunist-Kina ockuperade det buddhistiska Tibet 1951 och Dalai lama, som var både andlig och politisk ledare, flydde landet 1959. Sikkim var ett hinduiskt kungarike där den indiska armén marscherade in 1975 och gjorde om landet till en delstat i Indien. Likaledes hinduiska Nepal har nyligen beslutat att avskaffa monarkin efter många års inre konflikter där flertalet i den tidigare kungafamiljen mördades av den förvirrade kronprinsen Dipendra 2001 (som själv avled av skador han ådrog sig i samband med morden efter att i koma ha varit kung i tre dagar).
Om några månader finns det bara ett kungarike kvar i Himalaya. Det buddhistiska kungariket Bhutan, men även där är genomgripande förändringar på gång.

EUs klimatpolitik slår hårt mot dem som släpper ut minst
av C G Holm

EU vill med drakoniska åtgärder minska utsläppen av växthusgaser. Men i programmet blandar man ihop växthusgaser med ”förnyelsebart” och anser därför att kärnkraftsländer som Sverige och Frankrike ska skära ned på utsläpp som redan ät borta? Svenska regeringen har inte tagit tillvara svenska intressen.