Contra nummer 6 2002 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Hans Blix – fel man för fel jobb

Hans Blix, chef för FNs vapeninspektionsgrupp UNMOVIC – the United Nations Monitoring, Verification, and Inspection Commission – är inte någon särskilt populär person i kretsar som vill se en uppgörelse med Saddam Husseins Irak. Det framgår av skarp kritik i de två mest ansedda konservativa publikationerna i USA, dagstidningen The Washington Times samt tidskriften National Review. I Washington Times var det förre vice statsministern och folkpartiledaren Per Ahlmark som förde pennan; Ahlmark upprepade därmed den kritik av Blix han tidigare i år framställt i Dagens Nyheter.

Det svenska språket krackelererar
av Tommy Hansson

Att kritisera språkliga ofullkomligheter kan ha sina risker. Har man otur kan nämligen Tryckfels-Nisse dyka upp och åstadkomma ett hiskeligt stavfel i en mening, som kanske på ett sarkstatiskt (vad var det jag sa…) brännmärker språkfuskarna mitt ibland oss. Det är en risk artikelförfattaren, i likhet med varje legitimerad besserwisser på området, känner sig tvingad att ta. Ty visst måste språkmarodörerna få sig en rejäl känga!

Venezuela på väg mot kaos och ruinens brant av C G Holm

Venezuela styrs av Hugo Chávez Frías, en militär som misslyckades med en statskupp i det demokratiska Venezuela 1992, men som 1998 lyckades ta makten i val. Han monterar ner demokratin och för landet i samma katatstrofala riktning som socialisten Salvador Allende förde Chile i början av 1970-talet. Men folket protesterar och kräver nyval!

De förstörde Sverige: Kulturradikalernas kamp för kaos av Tommy Hansson

Vi har i en rad artiklar under vinjetten ”De förstörde Sverige” presenterat det moderna Sveriges destruktörer. Dessa har, menar Contra, genom sin ideologi och/eller politik starkt bidragit till det andliga och moraliska förfall som utmärker vårt land med dess värdenihilism och politiska korrekthet, vilken blivit ett substitut för goda och beständiga värden. Denna utveckling har bland annat lett till utbredd kriminalitet, drogmissbruk, massmord på ofödda barn, stöd för kommunism och annan diktatur, urholkande av familjeinstitutionen, förakt för religion och gudstro, utbredd promiskuitet samt tolerans för homosexualitet och andra sexuella perversioner. I den avslutande artikeln i szerien ges en bakgrund till den uppkomna situationen och behandlas kulturvänsterns roll i den fortgående förstörelsen av Sverige.

Samerna och det svenska storsamhället av Tomas Cramér

Lennart Lundmark har skrivit boken ”Lappen är ombytlig, ostadig och obekväm…” (Norrlands universitetsförlag i Umeå 2002). En märklig boktitel. I ett samhälle som dagens svenska, där jämställdhet och människans värdighet står så totalt i centrum måste en författare, när det gäller samerna framhäva den internationella emancipation som ligger i 1751 års kodicill vilande på Pufendorffs och Grotius högtstående juridik! 1751 ger Sverige och Danmark-Norge samerna en egen domstol, vilande på gammal samisk tradition, Lapprätten, som skall tillämpa kodicillen som lagtext. Riksdagen bifaller en proposition härom och Svea hovrätt bekräftar saken genom ett universal 1752. Kodicillen gäller lika med svensk lag, och samebyn, districtet, framstår som rättighetsbärare. Men de gångna 250 årens rättstillämpning har sällan följt dessa principer!