Contra nummer 6 1998 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Letter och ryssar i Lettland

Under våren 1998 hamnade Lettland i blickfånget. Letterna ville komma in på “snabbspåret” till EU. Men förhoppningarna stördes av påstått förtryck av den ryska minoriteten. Rysk TV visade bilder som påstods föreställa ryska pensionärer som misshandlades av lettisk polis. Och veteraner från Andra världskriget började “marschera igen”. I Moskva ordnades med bojkotter av lettiska varor i protest mot “förtrycket” av ryssar

Valentins Silamikelis befinner sig mitt i händelseutvecklingen. Han var med när de lettiska veteranerna (“legionärerna”) samlades. Han har upplevt hur ryssarna har flyttat in och tagit för sig i hans eget land. Och han känner de gamla ockupanternas hat mot Lettland och letterna. Men samtidigt visar han upp tolerans och förståelse. Liksom de flesta letter. Ryssar flyttar i hundratusental från de före detta sovjetrepublikerna i Centralasien, när den inhemska befolkningen tagit makten. Men inga ryssar flyttar från Lettland. Varför? För att ryssarna har det bättre i Lettland än i Ryssland!

Contra flyttar till Söderhavet!

Contras domän på Internet flyttar till den lilla söderhavsön Niue. På grund av idiotiska svenska byråkrater. Surfarna i Sverige kommer dock inte att märka någon skillnad. Alla sidor på Contras sajt kommer att ligga kvar på Telenordias datorer i Stockholm

Vill ärkebiskop K-G Hammar förbjuda Bibeln?

För närvarande pågår utredningsarbete huruvida homosexuella bör omfattas av lagstiftningen avseende hets mot folkgrupp eller ej. Ärkebiskop K-G Hammars ställningstagande för homosexualitet aktualiserar vad som skall ske med Bibelns utsagor i frågan, om utredningens slutsatser blir jakande. Samtliga bibelställen som tar upp homosexuellt leverne avvisar nämligen detsamma i otvetydiga ordalag.

Laszlo Tökes låg bakom diktaturens fall

Juldagen 1989 avrättades Rumäniens kommunistiske diktator Nicolae Ceausescu och dennes maka Elena efter avkunnad dödsdom i en hastigt bildad militärdomstol. Chockerade TV-tittare världen över har sett hur det gick till när makarna Ceausescu mötte sitt öde. Vad som inte är lika känt är förhistorien till denna dramatiska och symboliska händelse. Den har sin upprinnelse i den reformerte ungerske prästen Laszlo Tökés kamp mot diktaturen.

Makabert 80-årsminne: Mordet på tsarfamiljen

För 80 år sedan ­ natten till den 17 juli 1918 ­ förintades den ryska tsarfamiljen. Det skedde i Jekaterinburg på östra sluttningen av Uralbergen. På morgonen den 20 mars 1917, fem dagar efter tsarens tronavsägelse, hade den provisoriska regeringen under ledning av Alexander Kerenskij befallt att kejsarinnan skulle arresteras; två dagar senare anlände tsaren, också som fånge, till Tsarskoje Selo.

Gamla och nya rön om Raoul Wallenberg och Adolf Eichmann

Adolf Eichmann föddes 1906 i tyska Solingen men växte upp i österrikiska Linz, där han lämnade skolan utan examen. Han förlorade flera jobb, gick med i nazistpartiet och lyckades bli anställd vid SS säkerhetstjänst (SS-SD) i Berlin. Där fick han rykte som expert på judefrågor, vilka han envist studerade bland annat vid ett kort besök i Haifa 1937.