Contra nummer 5 2015 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Ledare: Sverige och NATO

Vad är då Nato. Jo en organisation av 28 stater som tecknat avtal om att om någon av staterna blir anfallen så skall alla solidariskt försvara varandra. NATO är således ingen anfallsorganisation. NATO disponerar inte heller kärnvapen (några medlemmar har egna
kärnvapen och avgör själva om de ska användas). Dagens läge är att Sverige har ett samarbetsavtal med NATO, men det
innebär inte att vi har skydd av NATO. För att försäkras om det måste man vara medlem.

 

Putins krig, av C G Holm

Den mördade ryske oppositionsledaren Boris Nemtsov arbetade vid sin död
på en rapport om Putins lögner och Putins krig. Rapporten har nu färdigställts
av hans medarbetare, bland dem Ilja Jasjin, som nyligen besökte Sverige.
Contra fick möjlighet att ta del av Jasjins synpunkter på vad som verkligen
händer i Ryssland.

Återföreningen av Tyskland 25 år,
av Kjell Albin Abrahamson

Kjell Albin Abrahamson berättar om det återförenade Tyskland, en succéhistoria med få klavertramp.

Ryssland – det stora hotet mot Väst,
av Bertil Häggman

I Budapest-överenskommelsen 2008 garanterade Ryssland – och andra stater – Ukrainas territoriella integritet. I utbyte mot att Ukraina gav upp de kärnvapen som ärvts från Sovjetunioen. Idag vet vi att överenskommelsen inget var värd. Och att Ryssland är det stora hotet inte bara mot Ukraina utan mot Väst.

Vänsterns urartning: Från marxistiska intellektuella till mytomaner. antisemiter och proislamister, av Tommy Hansson

För en tid sedan hade någon, jag minns tyvärr inte vem, twittrat ungefär följande: ”Jag är så gammal så jag kommer ihåg när vänstern bestod av intellektuella”. Det gäller mig också. Även om jag avskydde det mesta som vänsterhjältar av typ Jan Myrdal, Joachim Israel och Göran Therborn stod för, hade de i alla fall en viss intellektuell resning. Det är mer än man kan säga om figurer som Henrik Arnstad, Anders Lindberg och Mattias Gardell.

 

DAB-radion – nästan en miljard bortkastade skattepengar

Skattebetalarna har fått stå för 800 miljoner för experimentkostnader för det nu nedlagda DAB-radioprojektet. Tidvis arbetade 25 personer på Sveriges Radio med att producera program för tio (!) ägare av DAB-radioutrustning. Galenskaperna har pågått sedan 1995.

USA tappar när man mäter friheten i världen – Hongkong fortfarande i topp,
av Jonathan Norström

Sverige klarar sig bland topp tio – men friast är Hongkong. Detta när tre av världens främsta tankesmedjor mäter friheten i 152 av världens länder. Anmärkningsvärt är att USA trillat ner ordentligt på topplistan sedan president Obamas makttillträde. USA hamnar på mellan 16:e och 20:e plats i sammanställningarna.

 

Från Marx och Engels klanideal till dagens rasvänster
av Tommy Hansson

Karl Marx och Friedrich Engels heter ett par av de mest inflytelserika tänkarna
i modern tid. Deras idéer ligger till grund för det brutalaste samhällsexperiment världen skådat – kommunismen – och fortsätter utöva inflytande ända in i de yttersta av dessa dagar. De baserade sina idéer om den så kallade urkommunismen på studier av den amerikanske amatörantropologen Lewis H. Morgan som senare tids forskare dömt ut som ovetenskapliga.

Låt oss granska kapitalismens grunder
av Allan C. Brownfeld

Påven Franciskus har besökt USA och uttalat sig kritiskt om vissa inslag i den moderna kapitalismen. Eftersom påven växt upp i ett peronistiskt land är det säkert så att han har svårt att förstå kapitalismen. Men han ställer frågor som vi bör ställa oss själva om det yttersta syftet med kapitalismen och hur den ska tjäna oss bäst. Läs artikeln här!

 

Förorterna Moder Svea glömde
av C G Holm

Jan Edling har granskat hur läget är i 38 svenska förorter där integrationen varit obefintlig. Det finns några värstingområden också utanför de tre storstäderna, och de ligger ofta nära toppen när samhällets och invånarnas misslyckande får siffror av Edling. Men värst av alla och i en klass för sig vid de flesta jämförelserna är Herrgården, en del av Rosengård i Malmö.