Contra nummer 5 2003 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Därför dog patienten Sovjet
av Gunnar Palm

”Spöket som hotade Europa” kollapsade och dog 1990. Då var sjukdomen tydlig sedan länge. Ändå var det bara ett fåtal läkare som lyckades ställa en tidig diagnos. Historiker brukar säga att varje generation måste skriva om världshistorien. Tanken är att nya händelser får oss att se äldre skeenden i nytt ljus, vilket påverkar urval och tolkning av källorna. Därmed ändras också många slutsatser. Gunnar Palm förklarar varför ingen kunde förklara Sovjets sammanbrott i förväg.

Ett judiskt öde i nationalsocialismens Europa
av Isabella Hansson

Vår andra artikel om nazismen i anslutning till det makabra 70-årsminnet av Hitlers makttillträde handlar om Anne Franks öde. Den nationalsocialistiska ondskan blir i den unga judinnans korta livshistoria belyst på ett unikt sätt. Detta har retat nazister och pronazister något oerhört, varför somliga förnekat att Anne Frank alls existerat! Den för nationalsocialismen besvärande sanningen är dock, att det finns få levnadsöden i samband med Förintelsen som är så väldokumenterade som just Anne Franks.

Religion, politik och nationalism
av Allan C. Brownfeld

De konflikter som tycks omöjliga att lösa – de mellan Indien och Pakistan, Israel och palestinierna, kroaterna och serberna och bosnierna – involverar den farliga kombinationen av religion och nationalism. När religion blir till ett statligt organ – oavsett vilken stat det gäller – förvandlas den till ett instrument för statlig makt i stället för att vara en förespråkare för allmänna moraliska värden; religionen kommer då att stödja statens intressen och politik oavsett hur tveksamma dessa än må vara i moraliska termer.

Lindh offer för sossesamhället
av Tommy Hansson

Anna Lindh, som i likhet med många andra nutida toppolitiker aldrig haft ett jobb utanför politiken, inledde sin karriär som ordförande i Socialdemokratiska ungdomsförbundet (SSU) och blev därefter riksdagsledamot och borgarråd i Stockholm. Hon stod först i raden av ”Palmes flickor”. Olof Palme var unga Annas förebild, möjligen jämte den kubanske revolutionären Ernesto ”Che” Guevara vars porträtt hon hade på väggen i sin ungdom. Själv föll hon tragiskt offer för socialdemokratisk sjukvårdspolitik.

Livslånge rebellen Ture Nerman

Skribenten och politikern Ture Nerman var en av 1900-talets mest uppmärksammade opinionsbildare i Sverige. Med sin trotsiga stil var han länge en röd ikon. När Lenin med sällskap anlände till Stockholm under resan från Schweiz till det revolutionära Petrograd 1917, var den unge kommunisten Ture Nerman bland dem som fick ta emot de celebra gästerna. I dag är Nerman nog mest ihågkommen för den av honom redigerade tidningen Trots Allt!, som retade gallfeber på Nazityskland. Att Ture under senare delen av sin levnad blev antikommunist och varm Amerika- och NATO-vän har retuscherats bort av mediavänstern.

Svante och Ture kollegor i Nya Tisdagklubben

Civilingenjör Svante Hjertstrand, under många år utgivare av Argument för Frihet och Rätt (en idémässig föregångare till Contra) samt medlem i Nya Tisdagsklubben, tillhörde Ture Nermans vänkrets på 1960-talet.
–Vi var båda med i Nya Tisdagsklubben, säger Svante. Ture Nerman fanns med i gänget kring Argument och var mycket intresserad av tidningens innehåll. Han kom med många uppslag och idéer. Ture var framförallt varm Amerika-vän och såg det som en trygghet att USA var ledande i NATO. Han var ju strålande klartänkt och uttrycksfull.

Ett besök i tsarens palats
av Tommy Hansson

Livadijapalatset i utkanten av Jalta på Krim är främst känt för två saker: det var sommarresidens för den ryska tsarfamiljen och det fungerade som möteslokal för segrarmakternas ledare vid den bekanta konferensen i februari 1945, då kriget praktiskt sett var vunnet. Palatset är i dag ett välbesökt turistmål.

Östtyskt mordkammndos dåd i Stockholm avskrevs som ”olycka”
av C G Holm

Den 19 november 1984 försvann TV-journalisten Cats Falk och hennes väninna Lena Gräns. De hade besökt restaurangen Örns Hörn på Söder i Stockholm och där försvann spåren efter dem. De lämnade restaurangen vid 21.30-tiden i Cats vita Renault.

Bilen hittades mer än sex månader senare i Hammarbyhamnen. Med kvinnorna i. Det var en knarkare som hade sett vad som hände när han i hamnområdet injicerade narkotika, som långt senare berättade för polisen var händelsen inträffat. Dykare hittade bilen djupt nersjunken i dyn. För någon månad sedan greps en östtysk Stasi-officer som ingått i ett östtyskt mordkommando. Där två av offren var Cats Falk och Lena Gräns.

SÄPO skyddade iranskt mordkommando i Sverige
av Ardavan Khoshnood

1979 skakades Iran av en revolution. Shahen av Iran lämnade landet för att förhindra ett blodbad, och bara veckor senare tog ayatollah Khomeini makten i Iran och bildade den Islamiska republiken. Hundratusentals iranier avrättades och miljontals iranier gick i exil. Den Islamiska Republiken hade mordkommandon verksamma under 1990-talet i Sverige. Svenska SÄPO skyddade de iranska lönnmördarna, något som självklart kom att sända chockvågor genom hela den iranska oppositionen här i Sverige. Den iranske aktivisten Karim Mohammadzadeh, mördades den 1 april 1990. Den misstänkte mördaren kunde lämna landet sedan SÄPO saboterat Nynäshamns-polisens utredning av brottet.