Contra nummer 5 2000 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Bush-Cheney kan ge nytt hopp för USA
av Tommy Hansson

Endast någon vecka återstår nu till det amerikanska presidentvalet, som artar sig till en spännande kamp mellan republikanen George W. Bush och demokraten Al Gore. För Contra ter det sig naturligt att peka på behovet av förnyelse i amerikansk politik, där det demokratiska partiet har haft makten i åtta år. Administrationen Clinton/Gore ter sig som den sannolikt mest moraliskt korrupta i Förenta staternas historia. Vi tittar särskilt på de båda vicepresidentkandidaterna, republikanen Dick Cheney och demokraten Joseph Lieberman.

 

Den förtryckta tjetjenska nationen
av Jaan Sepp

Alltför få människor drar sig till minnes den hemska bakgrunden till de aktuella kaukasiska krigen. Det är sant att nyhetsrapporterna stundom nämner deportationer av hela nationer – grymheter och etniska rensningar som begåtts av Ryssland mot tjetjener, ingusjer, tjerkasser, balkarer och karatjajer för att nämna några. Det fruktansvärda i allt detta har emellertid inte blivit helt klart för det auditorium som varje dag får en överdos av Kremls desinformation, lydigt upprepad av Reuters, AP, AFP, TT, Itar-Tass, Interfax med flera nyhetstjänster.

Det är alltså hög tid att berätta den tjetjenska nationenns historia under rysk-sovjetisk ockupation.

 

En lönsam bransch: Socialgeschäftet

av Alf Enerström

Omhändertagande av barn har utvecklats till en lönsam bransch. Så lönsam att det finns betydande ekonomiska intressen i saken. Den som råkar i “socialödlornas klor” har ofta svårt att göra sig trodd – sådant händer ju inte i Sverige – men det händer i Sverige. Och många drar sig för att överhuvudtaget berätta vad som hänt. De drar sig tillbaka och isolerar sig socialt med många tragedier som följd.

Det kalla krigets hjältar:
Casey väckte CIA ur Törnrosasömnen
av Tommy Hansson

William J. Casey (1913-87) ledde Ronald Reagans framgångsrika valkampanj, som ledde till att Reagan segrade i presidentvalet 1981. Reagan utnämnde därpå Casey till chef för underrättelsetjänsten Central Intelligence Agency (CIA). Som sådan kom “Wild Bill” Casey att på ett mycket aktivt sätt medverka till att västsidan vann det kalla kriget. Han avled i hjärncancer 1987.

 

De förstörde Sverige:
Den vältalige tvivlaren Ingemar Hedenius

Tillsammans med värdenihilisten Axel Hägerström (se Contra nr 2 2000) är Uppsala-filosofen Ingemar Hedenius (1908-82) vår mest kände religiöse förnekare. I likhet med Hägerström ville Hedenius i ett skede av sitt liv bli präst. När Hedenius dog i leukemi 1982 förlorade svenskt samhällsliv en vältalig debattör.

Försvarsmakt utan ryggmärg
av Jan von Konow

Då redaktionen bad mig att som “gästskribent” kommentera vårens riksdagsbeslut om försvaret, preciserades frågeställningen: Vad händer med svenskt försvar? Frågan synes mig verkligen berättigad efter ett beslut, som raserat det mesta av det bestående och som kommit många insiktsfulla att fråga sig, om vi inte nu har berövat oss själva möjligheterna att försvara vårt land.