Contra nummer 4 2013 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

DN-skandalerna blir fler
av C G Holm

Ledande svenska media har gått över till kampanjjournalistik. Det innebär att de mer ägnar sig åt politiska kampanjer än åt nyhetsförmedling. Har man ägnat hundratalet år åt nyhetsförmedling sitter det i blodet hos läsarna att det är nyhetsförmedling de får sig till livs. Men ser man till vad som verkligen händer är det alltmer politiska kampanjer. Vi granskar här Dagens Nyheters hantering av den så kallade Carema-affären, något som bättre borde beskrivas som ”DN-skandalen”. Tyvärr är det inte ett enstaka snedsteg.

Lech Walesa är fortfarande rubrikernas man
intervju av Geoffrey Macnab

Lech Walesa besökte Storbritannien i samband med premiären av en film om honom och berättar för Geoffrey Macnab att han ser sig som en länk i en historisk händelsekedja.

Det blir allt bättre i världen
av Filip Björner

Världen blir allt bättre. Människor får bättre mat, bättre utbildning och bättre sociala förhållanden. Dessutom minskar våldet långsiktigt och konsekvent. Mycket av detta har vi globalisering och en allt liberalare ekonomi att tacka för.

En bättre skola – vem ordnar det?
av C G Holm

Det är av opinionsundersökningarna uppenbart att svenska folket är missnöjda med skolan. Särskilt den kommunala skolan. Så har det varit länge. De mest missnöjda har tagit saken i egna händer och startat friskolor eller åtminstone satt sina barn i friskolor.

Myten om “vardgasrasism” i Sverige
av Fredrik Runebert

En strukturell rasism antas vara utbredd i Sverige. Med det menas att invandrare ständigt diskrimineras inom alla sektorer i samhället. Den systematiska diskrimineringen anses förklara allt från hög arbetslöshet, låg sysselsättning, underrepresentation och bidragsberoende till sämre utbildning och geografisk segregation. Parallellerna till feminismens grundantaganden om mäns systematiska förtryck av kvinnor är slående. Precis som den feministiska anklagelsen bygger det på ett diffust begrepp som fokuserar på mönster och strukturer där en grupp förtrycker en annan grupp. Och det utan någon som helst bevisning. Men hur ser det egentligen ut? Är svensken en vardagsrasistisk islamofob?

Helle Klein – socialist och Israel-hatare i prästkappa
av Tommy Hansson

Säga vad man vill om Helle Klein, men hon lämnar få oberörda med sin ofta hatfyllda och alltid enkelspåriga debatteknik och retorik. Hennes uppenbara inflytande över Svenska kyrkan är som jag ser det ett riktmärke för hur långt förfallet gått inom vår en gång så rekorderliga folkkyrka.

Förföljelsen mot kristna i Mellanöstern allt värre
av Géza Molnár

Kristna har bott i Mellanöstern i 2000 år. För hundra år sedan var 20 procent av befolkningen kristen. Andelen har minskat snabbt på grund av förföljelser riktade mot den kristna minoriteten. Och trycket har tilltagit under de senaste åren. I den syriska staden Homs fanns bara för några år sedan 80 000 kristna. Enligt uppgift mördades stadens siste kristne i oktober 2012, sedan den syriska oppositionen erövrat staden. Också i andra länder i området minskar antalet kristna. Det är dags att protestera.