Contra nummer 4 1999 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Landsförrädaren Stig Wennerström bor i landets finaste kvarter

Bara ett stenkast från Strandvägen i Djursholm, Sveriges mest exklusiva adress där flera av landets miljardärer bor, finns den exklusiva bostadsrättsföreningen Gandvik. Adressen är visserligen inte Strandvägen, men vad spelar det för roll när havsutsikten är densamma genom den mycket välskötta parken som sträcker sig ända ner till Strandvägen. Gandvik är ett reservat för dem som en gång haft stora Djursholmsvillor, men som nu på ålderns höst måste bo lite mer lättskött. Bland delägarna finns den livstidsdömde spionen Stig Wennerström och hans maka Ulla Greta.

Enbom-affären: Svenska kommunister redo för sabotage

En gång, närmare bestämt under början av 50-talet, då svenska kommunister inte var av den betydenhet de är i dag, stod ett stort antal av dem beredda att vid ett ryskt anfall inifrån sabotera bland annat Bodens fästning, där man hade för avsikt att besätta viktiga punkter. Allt finns dokumenterat. Det är Enbomaffären som åsyftas.

Irland – okänt systemskifte

Irland hade tidigare precis som alla andra västländer under efterkrigstiden skapat en omfattande välfärdsstat. Faktum var att irländarna var en av de värsta. 1985 var Irland ett av de länder i OECD (då lika med Nordamerika, Västeuropa, Australien, Nya Zeeland och Japan) som hade störst offentliga utgifter. Bara Sverige, Danmark, Belgien, Holland, Nya Zeeland och Frankrike låg högre.

Men i mitten av 1980-talet hade Irland fått svåra ekonomiska problem. Den totala produktionen, BNP, föll, arbetslösheten hade stigit till över 20 procent, inflationen var tvåsiffrig, statsskulden skenade iväg på grund av det stora budgetunderskottet och alla frågade sig när man skulle bli tvungen att tigga pengar hos Internationella valutafonden (IMF). Denna svåra kris gjorde att politikerna började inse att det går inte att fortsätta som förut och höja skatterna och öka de statliga utgifterna. Den irländska regeringen konstaterade att Irland nu måste ta till radikala grepp för att ta sig ur sina allt värre problem. Detta blev startskottet till en omfattande omvandling av Irland. Regeringen slöt avtal med arbetsgivarna, facket och jordbruket. Överenskommelsen hade följande grundbultar: kraftiga minskningar av de offentliga utgifterna, skattesänkningar (framförallt av arbetsgivaravgifterna och bolagsskatten), låga löneökningar (som delvis ska kompenseras med skattesänkningar), expansion av den högre utbildningen och rent allmänt bättre företagsklimat. Som en direkt eller indirekt följd av dessa faktorer så tog den tidigare urusla irländska ekonomin fart. Tillväxten steg i slutet av 80-talet och början av 90-talet till 5-6 procent om året.

Lille Oleg hoppas på en framtid i Sverige

Sjuårige Oleg Kovalj, ryss från Uzbekistan, kom till Sverige förra året. Han är döv efter en felbehandling i hemlandet. I Sverige har han för första gången fått kompetent hjälp för sitt handikapp. På ett halvår har den som utvecklingsstörde betraktade sjuåringen blivit helt normal för sin ålder. Nu vill Invandrarverket utvisa hela familjen till Uzbekistan. Där pappa Andrej betraktas som desertör, eftersom han lämnade landet när han kallades in till militärtjänst med förväntad tjänstgöring i konflikten i Afghanistan.

Visst spionerade socialdemokraterna på svenskarna

Hemlig illegal avlyssning av poliser – och misstänkta. Socialdemokratisk kontroll och övervakning. Felaktiga beslut som öppnar för privatspanare i Palmeutredningen. Förre SÄPO-medarbetaren Stig Johansson beskriver hur nuvarande lagstiftning tillämpats mot bakgrund av bland andra justitieminister Laila Freivalds uttalande att buggning kan behövas.

Wei – ensam mot regimen i Peking

Kinas mest uppmärksammade demokratiaktivist heter Wei Jingsheng, född 1950. Wei dömdes 1979 till 15 års fängelse för brottet “kontrarevolutionär verksamhet”. 1993 frigavs han ett halvår före den ordinarie strafftidens utgång. Wei hann med ytterligare en tid i kommunistkinesiskt fängelse (efter en ny dom på 14 år) innan myndigheterna föll till föga inför opinionstrycket och lät Wei emigrera till USA, där han numera är bosatt. Wei Jingsheng har visat sig vara en det kalla krigets verkliga hjältar, en som med livet som insats kämpat för demokratiska ideal som vi i väst håller som självklara.

Katastrofernas Afrika

När de forna kolonierna i Afrika återfick sin självständighet under 1960-talet, förutspådde många att svarta ledare såsom Kwame Nkrumah i Ghana, Jomo Kenyatta i Kenya, Julius Nyerere i Tanzania med flera skulle skapa välmående, fria nationer i sina respektive länder. De förhoppningarna har kommit på skam. Strider pågår i dagsläget från Sierra Leone på nordvästkusten över Kongos vidsträckta djungler och södra Sudan och Somalia på östkusten till norra och västra Uganda. Lägg därtill inbördeskriget i Angola, som aldrig tycks ta slut samt det blodiga kriget mellan Etiopien och Eritrea.

Inkomsterna i Afrika har sjunkit drastiskt, samtidigt som befolkningen fortsätter att öka och produktionen att stadigt krympa. Systemen för hälsa och utbildning vacklar parallellt med att korruptionen och misskötseln förstör de institutioner som etablerades av forna kolonialregimer. Aids, svält och folkmord har gjort att många afrikanska länder är betydligt mer illa ute än de var åren närmast efter Andra världskriget.