Contra nummer 3 2014 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Ersätter sexuell politik kärnfrågorna ekonomi, försvar och statsskick?
av Britt-Louise Karlsson

Sexuell politik är dragplåstret i årets valrörelse. De politiska kärnfrågorna ekonomi, försvar och statsskick har fått ge vika för valrörelsens moderna slagord, såsom feminism, homosexualitet, övrig HBTQ samt miljö. Redan under 1960-talet började de sociala rörelserna framträda, med feminism och miljöfrågor. Det var resultatet av vårt postindustriella samhälle och följden blev de moderna politiska partierna, som Feministiskt Initiativ Fi och Miljöpartiet MP. Eftersom Fi och MP vänder sig mot det gamla konservativa samhället, är det inte märkligt att de funnit sin samarbetspartner i det åldrande kommunistiska Vänsterpartiet V.

Sveriges farligaste parti
av C G Holm

När nätversionen av Contra tidigare i vår frågade läsarna vilket parti som var skadligast för Sverige kom Miljöpartiet in som tvåa med 44 procent. Men med tanke på vilket inflytande partiet kan få efter valet utnämner vi Miljöpartiet till Sveriges farligaste parti, trots att läsarna ville sätta Feministiskt initiativ (47 procent) på skamplatsen.

Skräcködlan från Simrishamn
av C G Holm

Gudrun Schyman startade med politiken i Marxist-leninistiska kampförbundet. Utsparkad från Vänsterpartiet efter skattefusk och en rad andra händelser. 0,40 procent i riksdagsvalet 2010 och nu medias nya gunstling. Som tycker att svenska män inte är ett dugg bättre än talibanerna i Afghanistan.

Urtidsödlan från Umeå
av C G Holm

Vänsterpartiet grundades 1917 (och ombildades 1921) för att genomföra en kommunistisk revolutionen i Sverige. Till att börja med var man bara den svenska avdelningen av det ryska partiet. Förbindelserna med diktatorerna var intima fram till och med firandet av Östtysklands 40-årsjubileum i oktober 1989. I november 1989 föll muren, som höll befolkningen i Östtyskland instängd. Men organisationen Vänsterpartiet fortsatte sin verksamhet. Nu utan östtyskt och sovjetiskt stöd.

Med sikte på Sverige – Sovjet planerade för krig mot Sverige
av Tommy Hansson

Sovjetunionen uppvisade under hela Kalla kriget ett livligt intresse för Sverige.
Detta skedde exempelvis i form av ett synnerligen aktivt underrättelsearbete och upprepade ubåtskränkningar av våra farvatten. Om detta har Vera Efron skrivit en mycket sakkunnig bok med titeln Med sikte på Sverige. Boken fungerar dessutom som påminnelse om att intresset för Sverige från rysk sida inte minskat nämnvärt sedan kalla krigets slut för drygt 20 år sedan.

När spricker den gröna bubblan?
av Géza Molnár

Världen har sedan sekelskiftet drabbats av två svåra finansiella kriser,
IT-kraschen år 2000 och den amerikanska bolånekrisen 2007. Finansmannen
Per Wimmer menar att det finns många paralleller med en bubbla som blåses upp just nu, den ”gröna bubblan” med subventionerad och högbelånad vind- och solkraft.

De deporterades historia
av Roald Volmer

Deportationer tillhör rysk historia sedan hundratals år. Dagö-svenskarna
som blev gammalsvenskbybor i Ukraina. Tjerkesser som tvingades kapitulera
i Krasnaja Poljana 1864, där skidtävlingarna i vinter-OS hölls tidigare
i år. Och naturligtvis våra grannländer på andra sidan Östersjön, där tiotusentals männisskor fördes bort till Sibirien sommaren 1941.

Varför så tyst om SvDs källa till artiklarna om Palmemordet?
av Bertil Wedin

I våras publicerade Svenska Dagbladet en hel rad artiklar om mordet på Olof Palme. Det ”nya” och ”sensationella” var att SvD hittat en PM skriven av sedermera deckarförfattaren Stieg Larsson. Nästan allt innehåll i den PMn var känt av allmänheten sedan tidigare. Contra-medarbetaren Bertil Wedin figurerade på SvDs förstasida. Här skriver han själv om saken.

Oförklarade löneskillnader mellan kvinnor och män är 5 procent – och skillnaden minskar raskt
av Filip Björner

Det skriks högt om feminism i årets valkampanj. En del har hävdat att kvinnor tjänar trettio procent mindre än män och att inkomstskillnaderna minskar så sakta att det kommer att ta decennier att utjämna dem. Tro dem inte! På Contra gör vi som vanligt, reder ut skillnaderna och hoppas att läsarna förstår när och hur de blir utsatta för bluffar av feministiska aktivister!