Contra nummer 3 2000 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Ska en lärare få skriva historiska uppsatser?

“Det här är inte en yttrandefrihetsfråga utan handlar om hans lämplighet som lärare.” Så lyder kommunalrådet Anders Lagos omdöme om gymnasieläraren Jonas Linderholm vid Täljegymnasiet i Södertälje. Bakgrunden är kommunens linje att omplacera eller avskeda Linderholm, officiellt för att han skulle vara olämplig som lärare men reellt för att han fört fram en historieteori som ogillas av ledarskapet för den i Södertälje kommun talrika assyrisk-syriansk-kaldeiska folkgruppen. Också bildningsförvaltningens chef Örjan Brinkman har förklarat att han ämnat tillmötesgå krav om att Linderholm skall bort, bland annat därför att denne i ett uppsatsprov förelagt eleverna ett exempel som på ett svävande sätt påstås kränka assyriska/syrianska elever. Tvisten löstes slutligen genom att Linderholm tilläts bli kvar vid skolan men att han tvingades be förment kränkta elever om ursäkt. För vad är oklart.

Boven 1758 Nilsson driver gäck med makthavarna

Många har sett honom gå omkring på gatorna i tvärrandiga fångkläder med kedja runt magen och en symbolisk fotboja. Han heter Per-Olof Nilsson och var snickare innan staten såg till att han omskolade sig till samhällskritiker. Som ett minne av den omskolningen har han sitt “bovanummer” 1758 på magen. Vi skrev om Per-Olof Nilsson första gången 1982. Men hans samhällskritiska gärning fortsätter i oförminskad takt, varför vi tar upp tråden igen.

A-kassan hotade att kräva tillbaka redan betald ersättning om den arbetslösa kvinnan skaffade nytt jobb!

Ett av de märkliga exempel som vi stött på när vi tittat på a-kassorna. Ett annat var kvinnan som bara lyckades få arbete till 25 procent, men där a-kassan erbjöd henne 75 procent av den gamla lönen om hon slutade arbeta helt!

För tio år sedan sysslade Arbetsmarknadsstyrelsen med att jaga företag som ägnade sig åt olaga arbetsförmedling. Det var förbjudet att ordna jobb åt folk! Bland favoriterna för AMS nitiska verksamhet var så kallade skrivbyråer, som efter lagändring 1993 blivit högst respektabla bemanningsföretag. Men på vissa a-kassor har det där med lagändringen aldrig gått fram.

Fixa Din egen a-kassa!

Contra berättar hur Du ordnar Din egen arbetslöshetsförsäkring utan att gå med i facket!

De förstörde Sverige: “Röde Herman”

Carl-Henrik (CH) Hermansson var ordförande i Sveriges kommunistiska parti/Vänsterpartiet kommunisterna 1964­75. Efter stalinisten Hilding Hagberg framstod Hermansson som en måttfull eurokommunist och sökte också på allt sätt förstärka den bilden. Under den glättade ytan dolde sig emellertid en troende kommunist och övertygad diktaturanhängare.

När Olof Palme hyllade en mördare

Tidigare i år arrangerade Arbetarnas bildningsförbund (ABF) manifestationer i Umeå, Skellefteå, Lycksele med flera orter i Västerbottens län. Arrangemanget gick under beteckningen “Manifestation mot våld och främlingsfientlighet till minne av Olof Palme”. Karl-Göran Bottwyk reagerade mot att man tog in just Olof Palme i en manifestation mot våldet i samhället. När “Amalthea-mannen” , mördaren Anton Nilsson, fyllde 90 år den 11 november 1977 uppvaktades han på födelsedagen av dåvarande opppositionsledaren Olof Palme.

50 år sedan Koreakriget bröt ut

Den 25 juni är det precis 50 år sedan Koreakriget (1950­53) utbröt. Det var närmare bestämt klockan 04.00 som enheter ur den nordkoreanska så kallade folkarmén föll in över gränsen till Sydkorea utmed 38e breddgraden på elva ställen i en väl samordnad attack. Sju divisioner, ett regemente och en säkerhetsbrigad sattes in i främsta anfallsledet. Koreakriget har en central plats i det kalla krigets historik.

Livegenskap och kommunism

Vi har nu kommit fram till tredje och avslutande delen i Contra-medarbetaren Marek Zytos artikelserie från sin sommaren 1999 företagna rundresa på Kubanslätten mellan Svarta havet och Kaspiska havet. Där hade han under Andra världskriget lärt känna kommunismens sanna natur, precis som han tidigare tvingats lära sig nationalsocialismens realiteter i Polen. Marek Zyto gav 1998 ut boken I väntan på Messias på Contra förlag.

Al Shapton – hatets kolportör

Al Shapton är en hatets profet – som spelar en viktig roll i demokraternas presidentvalskampanj.

En plattform för Contra

Contra är ingen politisk opinionsrörelse i den meningen att vi arbetar för ett heltäckande politiskt program. Contra är ett forum för utbyte av information och idéer som främjar frihet och demokratiska värderingar. Contra kommer aldrig att skaffa sig något politiskt program, men styrelsen för Contra har funnit att det bör finnas en nedskriven politisk plattform, som översiktligt redovisar den värdegrund på vilken Stiftelsen Contras aktiviteter bygger. Efter över ett års diskussioner är plattformen färdig. Vad tycker Du?

Korruption i Ungern

Vad gjorde polisens terroriststyrka i Värmland?