Sammanfattning följer nedan

Contra nummer 2 2022 som pdf  (Endast för prenumeranter).

Beställ ett pappersexemplar här!

Regeringen vill förbjuda prospektering och utvinning av kol, olja och gas

Dagen efter Putins invasion av Ukraina presenterade regeringen en lagrådsremiss (en del i lagstiftningsprocessen) om förbud mot utvinning av kol, olja och naturgas i Sverige. Ett drömförslag för Miljöpartiet, men nu ingår ju inte Miljöpartiet längre i regeringen. Ett drömförslag för Vladimir Putin som kan fortsätta att pressa väst på pengar för rysk kol, olja och naturgas. Sedan tidigare råder ett liknande förbud mot utvinning av uran i Sverige. Något som Ryssland också lever gott på. Ryssland är största importland för material till svenskt kärnbränsle.

Nordkorea och Bitcoin

Nordkorea storsatsar på hackers och Bitcoin för att finansiera sina kärnvapen- och robotprogram. Hackergruppen Lazarus är mycket framgångsrik enligt västerländska säkerhetsexperter.

Om man inte talar svenska

Skattebetalarna tvingas punga ut med miljoner för översättningar och trycksaker på språk som knappt finns (ett av språken, sydsamiska, har cirka 40 personer som talar det till vardags). Eller språk där det främst är äldre personer som behärskar språket, dock normalt betydligt sämre än vad de behärskar svenska (jiddisch). Läs artikeln här.

Högre eller lägre temperatur, allt förklaras av ”den globala uppvärmningen”

Blir det varmt är det ”uppvärmningens” fel. Blir det kallt är det också ”uppvärmningens” fel. Blir det översvämningar skylls det på ”uppvärmningen”. Blir det torka är det likaså ”uppvärmningens” fel.

Vem är Vladimir Vladmirovitj Putin?

Tommy Hansson har läst en uppmärksammad och lovprisad bok om Vladimir Putin och hans krets. Nog så viktig i dagens internationella kris.

Ukraina

Ukraina är ett land som sedan länge har haft goda förbindelser med Sverige. Contra tecknar bakgrunden.

NATO Världens största fredsrörelse

NATO bildades 1949 med tolv medlemsländer. Dessa har haft en trygg och stabil fred sedan dess, vilket är helt och hållet unikt i Europas historia. Men medan NATO har tryggat medlemsländernas harmoniska fred, så har Sovjetunionen och senare Ryssland gång på gång – och ofta närmast ostört – bedrivit krig i Europa.

Belaruser i Sverige  

Contra har samtalat med Dmitri Vasserman som representerar Belarusiska folkambassaden. Belarusiska folkambassader bildades runt om i världen efter fuskvalet 2020, det finns sammanlagt 16 stycken på hemsidan belarusabroad.org. Avsikten är att sköta om allt som en ambassad gör utom konsulära ärenden, till exempel kulturutbyte.

Bertil Wedin död

Contramedarbetaren Bertil Wedin har avlidit av en hjärtattack. Han blev 81 år.

”Progressiva” politiker utgör ett  hot när brottsligheten ökar och skolorna politiseras

Över hela landet ökar brottsligheten, Men så kallade ”progressiva” politiker vill dra ned anslagen till polisen. Och i skolorna ägnar sig politikerna åt att byta namn på skolor som uppkallats efter Abraham Lincoln istället för att se till att undervisningen kommer igång efter det kinesiska virusets härjningar.