Contra nummer 2 2011 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Socialistinternationalens förlorare
av C G Holm

Det har gått dåligt för Socialistinternationalens partier och ledare i år. Mona Sahlin, svensk partiledare, tvingades som bekant att avgå som ordförande i Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti, den svenska medlemsorganisationen i Socialistinternationalen. Två kära kollegor försvann samtidigt: Tunisiens president Zine El Abidine Ben Ali som tvingades avgå efter 33 år vid makten samt Egyptens president Hosni Mubarak som tvingades avgå efter trettio år. Bägge herrarna hälsades välkomna till Socialistinternationalen av Ingvar Carlsson vid Internationalens möte i Stockholm 1989. Glöm inte heller Elfenbenskustens Laurent Gbagbo som varit president sedan år 2000. Hans parti är sedan länge med i Socialistinternationalen.

”Jämställdisten” Pär Ström talar ut om könsdiskriminering i intervju
av C G Holm

Pär Ström har varit aktiv som debattör i integritetsfrågor, särskilt när det gäller registrering av personuppgifter i dataregister. Under senare år har han också börjat engagera sig som debattör i genusfrågor, bland annat på bloggen Genus-Nytt. Bloggen har mellan 5 000 och 10 000 besökare per dag. Contra har fått ett samtal med Pär Ström: ”Feminister är personer som arbetar för kvinnor. Bland feministerna finns inte de som arbetar för jämstlldhet mellan könen, de vill på olika sätt prioritera kvinnors roll i samhället. Jag menar att könen ska behandlas lika.”

Integritet och säkerhet
av Fredrik Runebert

Politik och juridik handlar väldigt mycket om att väga olika principer mot varandra. En av de viktigaste principerna är relationen mellan säkerhet och integritet. För att öka säkerheten kan det ibland vara nödvändigt att göra avkall på den egna integriteten såsom att låta sig visiteras av metalldetektorer eller kropps-scanning vid flygplatser. Men hur långt ska ett samhälle gå för att öka säkerheten?

Estland efter tjugo år
av Ann-Mari Lahti

I år är det tjugo år sedan Estland återfick sin självständighet. Mycket har hänt, Estland är med i både EU och NATO och valutan heter euro. Regeringen, som blev omvald i mars, satsar på att Estland om ett par decennier ska tillhöra de fem mest välmående länderna i Europa. Men än finns det människor som drömmer sig tillbaka till svunna onda tider.

Oppositionen i dagens Ryssland
av Maria Walden

Ryssland skärper till den redan auktoritära regimen, vilket försvagar den redan svaga oppositionen.

Två getter och lite taggtråd
av Roger Klang

Globalisering är den enda rimliga vägen att ordna mat åt världens växande befolkning!

Frihetsmonument i Stockholm
av C G Holm

I Contra nummer 6 2010 berättade vi om monument till minne av kommunistiska massmördare som Mao och Lenin som finns mitt i vår huvudstad. Men det finns faktiskt en del monument som hyllar friheten. Och rätt ska vara rätt. I detta nummer tittar vi närmare på fem offentliga konstverk som ställer sig bakom frihet och demokrati.

Kosmugglaren tog sig till Sydkorea
av Bjørn A. Wegge

Med livet som insats hittade Gwang vägen från Nord- till Sydkorea. Han fick hjälp av underjordiska kristna grupper. Men han letar ännu efter Gud.

 

En frihetsakademi för 2000-talet
av Bertil Häggman

1966 etablerades Freedom Studies Center i Boston, Virginia, för att tillhandahålla utbildning rörande den fria världens strategi mot kommunismen. Institutet utvecklade taktik och program för att försvara friheten. Idag är det dags för ett motsvarande program mot islamofascismen.