Contra nummer 2 2010 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Vera Efron skrev boken som polisen uppfattade som ett hot

Vera Efron intervjuas av C G Holm

Enligt rikskriminalpolisens ”nationella hotbildsdokument” 2007 utgjorde Vera Efron och hennes tvillingsyster Lena ett hot mot samhället. Polisen skrev: ”De tre olika typerna av påverkan, hot/våld, utpressning och bestickning hänger samman och samspelar på olika sätt. Hot om våld är ett relativt enkelt sätt att försöka influera utgången av ett ärende. Ofta rör det sig om förtäckta hot eller insinuationer. Ett exempel på detta är den bok de ryska systrarna Vera och Lena Efron skrev om sina kontakter med Skatteverket i vilken den tjänsteman som genomförde revisionen namnges”. Anledningen var att Vera (men inte Lena) skrivit en satirisk bok! Och för att de talat ryska med varandra vid ett besök på Skattemyndigheten.

Det fanns tre namngivna personer i dokumentet. Förutom systrarna Efron handlade det om en mördare som offentligt berättat varför han sköt ihjäl en annan person i tunnelbanan.

Maldiverna klarar sig bra – havsytan sjunker

Nils-Axel Mörner har ägnat mycket intresse åt Maldiverna, och har besökt ögruppen flera gånger. Han talade med fiskare på platsen, som alls inte ville kännas vid att havsytan höjdessom, som klimatnissarna och den maldiviska regeringen påstår. Tvärtom upplevde de omkring 1970 en kraftig sänkning av havsytan. På ett par år sjönk havsytan med 20 cm, för att sedan dess hålla sig stabil. Sänkningen noterades i hamnarna och längs de vanliga farlederna. Geologen Mörner gjorde fältstudier i lagunerna, borrningar på land och i sjöarna och han tittade på hur stränderna utvecklades. Slutsatsen är klar. Havsytan har sjunkit, inte stigit. Och på Maldiverna finns det nu trettioåriga mätserier av tidvattnet. De visar ingen som helst trendmässig förändring av vattenståndet. När Mörner medverkade i en TV-dokumentär från Maldiverna och framförde sina slutsatser förbjöds filmen av den maldiviska regeringen. Den hotade landets ekonomiska intressen, om sanningen kom fram skulle u-hjälpen minska!

Ny billig energikälla på väg!
av C G Holm

Skiffergas är den nya heta energikällan. Den håller redan på att vända upp och ner på den amerikanska gasmarknaden och i Skåne prospekterar Shell för fullt.

Nya ”tsarer” koncentrerar makten till presidenten
av Tommy Hansson

Den som hävdar att USAs pesident Barack Obama är socialist möts ofta med skepsis, detta trots att han har ett talande förflutet som samhällsorganisatör med en uttalat socialistisk agenda och har varit medlem i socialistiska organisationer. Därtill kommer att han umgåtts på vänskaplig fot med socialister och kommunister såsom William ”Bill” Ayers, en professor som en gång i tiden var ledande medlem i den amerikanska terroristgrupperingen Weathermen.

Tittar man därutöver på alla hans “tsarer”, dvs personer som fått ansvar utanför regeringen och utanför Kongressens utnämningsmakt, blir man mörkrädd.

Nordkoreas usla ekonomi kan leda till kollaps

När det gäller Nordkorea har omvärlden hittills mest uppmärksammat landets kärnvapenaspirationer samt den svält som fortlöpande plågar denna hermetiskt tillslutna kommunistdiktatur. Dessutom är det känt att det i norra delen av Koreahalvön finns ett antal koncentrationsläger som håller hundratusentals människor inspärrade under omänskliga förhållanden. Till dessa problem kan nu läggas att regimen i Pyongyang löper en överhängande risk att kollapsa i princip när som helst.

Agnew – sanningssägaren som tvangs avgå
av Tommy Hansson

I april 1973 ville 35 procent av alla republikaner se vicepresident Spiro Agnew som partiets näste presidentkandidat, fler än dem som ville ha dåvarande Kalifornien-guvernören Ronald Reagan. Ett halvår senare var dock Agnew borta ur bilden sedan han tvingats avgå till följd av anklagelser om korruption och skattefiffel. Om så icke hade skett hade Agnew efterträtt Richard Nixon på presidentposten efter den senares avgång 1974. Det ansvaret tillföll i stället inhopparen Gerald Ford.

Paradiset lockar självmordsbombare att begå sina illdåd
av C G Holm

’Förhör med självmordsbombare som misslyckats i sitt onda uppsåt visar att organisatörerna av dåden lockar vilsna tonårspojkar med sexuella utsvävningar i ”Paradiset”. Tekniken är inte ny. Redan Muhammed lockade sina soldater med ”Paradiset” och hans efterföljare har fortsatt med samma sak i snart 1400 år.

Ekonomiska frizoner ökar integrationen
av Fredrik Runebert

Ekonomiska frizoner kan skapa nya möjligheter för betongförorter och problemområden genom att låta kommuner eller delar av kommuner införa lokala skattesatser på moms, arbetsgivaravgifter, inkomstskatter samt införa lokala regler för arbetsmarknaden. Nationalekonomen Per Skedingers sammanställning av ett hundratal forskningsstudier kring arbetsrättens påverkan på ungdomsarbetslöshet och integrationsproblem visar att det främst är marginalgrupper som fastnat i utanförskap som tjänar mest på sådana åtgärder. Att genomföra radikala skattereformer och förändringar av arbetsrätten för hela landet är svårt på grund av ideologiska låsningar. Men att inom geografiskt avgränsade områden experimentera med lokala regleringar har visat sig vara mindre kontroversiellt.

Vilda Vänsterpartiet

Kommunalrådet som misstänktes för att ha anstiftat dråp fortsätter att umgås med en av de dömda. Trots att han misshandlat henne. Hon vill inte berätta för polisen var han finns, så att han kan delges misstanke för misshandeln. ”Jag deltar inte i polisens arbete”. Nu står hon återigen på förstaplatsen i höstens kommunfullmäktigeval.

Ryssarna i Lettland provocerar
av Frank Gordons

I den utlandslettiska veckotidningen Briva Latvija medverkar regelbundet Frank Gordons med sina krönikor under rubriken ”Iakttagelser och funderingar”. Contra återger med oregelbundna mellanrum Frank Gordons krönikor.